RASTU NAPETOSTI U GRUZIJI ZBOG IZBORNIH REZULTATA

Napetosti u Gruziji porasle su u srijedu nakon što su prosvjednici zatražili da se prizna izborna pobjede oporbe na parlamentarnim izborima održanima prošlog vikenda. LNekoliko tisuća oporbenih pristaša okupilo se u glavnom gradu Tbilisiju, a ulicama grada patroliraju teško naoružane policijske i vojne snage, dok prebrojavanje glasačkih listića ulazi u treći dan.

Dužnosnici su, na temelju 65 posto prebrojanih glasova, izvijestili da stranački blok "Za novu Gruziju" predsjednika Eduarda Ševardnadzea ima tijesnu većinu s 25.2 posto osvojenih glasova.

Oporbene stranke, okupljene u Nacionalni pokret Mihaila Sakašvilija, dobile su povjerenje 24.4 posto birača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sakašvili je u utorak zaprijetio da će pozvati pristaše iz cijele zemlje na prosvjed u Tbilisiju, ako vlasti do srijede ne priznaju pobjedu oporbe.

Vrh države trebao bi se sastati u srijedu popodne i raspraviti kriznu situaciju.

Zapadni promatrači ocijenili su da izbori nisu provedeni po međunarodnim standardima i da su popisi birača bili nepotpuni. Navodno su u oporbenim uporištima, Tbilisiju i drugom po veliči gradu Kutaisiju, cijele ulice i stambeni blokovi bili brisani iz biračkog popisa.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara