Rat na burzi: Hanfa zaustavila trgovanje, Mol tvrdi da smije kupovati dionice Ine

Rat na burzi: Hanfa zaustavila trgovanje, Mol tvrdi da smije kupovati dionice Ine

Foto: Arhiva

"U HRVATSKIM je medijima u posljednje vrijeme bilo mnogo netočnih interpretacija i članaka o kupovanju Ininih dionica gdje se Mol suočio s nizom nepravednih napada, a koji su prouzročili štetu ugledu kompanije", navodi se u posebnom priopćenju mađarskog Mola u kojemu se kaže kako žele razjasniti svoje stajalište kao i cjelokupnu situaciju oko trgovine dionicama Ine i to nakon što je Hanfa jutros obustavila trgovanje dionicama Ine  do kraja trgovinskog dana 6. svibnja.

Hanfa zaustavila trgovanje

Riječ je o već trećoj obustavi trgovanja u posljednjih mjesec dana.  Prva je obustava bila od 28. ožujka do 1. travnja, a nakon toga 4. travnja, produžila se do kraja trgovinskog dana 8. travnja.

Hanfa u svojoj obavijesti Zagrebačkoj burzi navodi da je već ranije u postupku nadzora utvrdila značajno trgovanje dionicom Ine od strane inozemnih investitora te je od nadležnih stranih regulatora i od investitora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala. Hanfa je zatražila od mađarskog Mola podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru s drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mađarska tvrtka navodi da je od 2003. godine izravno uložila u Inu preko 20 milijardi kuna i preko Ine, u Hrvatsku.

Ni Molu špekulanti nisu u interesu

"Ponude su završene u skladu s važećim zakonima koje je Mol transparentno i pošteno komunicirao. Mol je isto tako slijedio naputke Hanfe da tijekom zadnje ponude ne kupuje dionice na tržištu, iako smo osporili takve smjernice od samog početka. U isto vrijeme Mol je pozvao Hanfu da obrati pažnju na spekulativne kupnje na tržištu. Mol vjeruje da nije u interesu Ine da špekulativni ulagači grade pozicije s mogućim ciljem da dovedu u pitanje jedinstvo strateških partnera Ine", smatraju u Molu dodajući da izvan trajanja ponude nema nikakvog dogovora, službenog ili neslužbenog, propisa ili zakona koji bi ograničio Molu kupnju dodatnih dionica Ine.

I dalje se štiti partnerstvo u Ini

"Naime, bilo je privatnih investitora koji su ponudili svoje dionice Molu što smo prihvatili i kupili, ukoliko su uvjeti bili u skladu s Molovim ulagačkim kriterijima. Bilo koja Molova kupnja Ininih dionica se isključivo temelji na predanosti Ini i Hrvatskoj, te nema nikakve veze s promjenom prava i obaveza strateških partnera vezano za Inu", navodi se u priopćenju kao i upozorenje da Mol još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi.

"Tijekom globalne gospodarske krize, kada je Inino svakodnevno poslovanje bilo ozbiljno ugroženo i kada je dosegla svoje granice, zahvaljujući zajedničkim naporima strateških partera, Ina je mogla opstati. U najkritičnijim vremenima Mol je pružio izravnu financijsku podršku za isplatu plaća i nastavak ulaganja tvrtke. Nakon mnogo gubitaških godina, Ina je u 2010. godini konačno postala profitabilna kompanija", naglašava se u priopćenju te se je pojašnjava da je Mol do sada imao dvije ponude. Obje ponude su, navode Mađari, osigurale pravednu mogućnost malim i privatnim dioničarima da ostvare vrijednost svojih dionica. Isto tako značajna većina malih dioničara je iskoristila ove prilike

"Mol je također mnogo puta naglasio da Dioničarski ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Mola osigurava prava najvećih dioničara Ine, neovisno o razini njihovog vlasničkog udjela. Mol će i dalje štititi svoje partnerstvo s Vladom Republike Hrvatske. Ta suradnja je od ključne važnosti za izgradnju Ine u snažnu, konkurentnu i uspješnu perjanicu Hrvatske, regionalnog prvaka na kojeg svi mogu biti ponosni", zaključuje se na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara