Rat na pariškim ulicama ne jenjava

Rat na pariškim ulicama ne jenjava

U NEREDIMA koji traju već osmu noć zaredom, pet policajaca lakše je ozlijeđeno kamenjem, dok je 30-ak osoba uhićeno. Izgrednici su noćas pucali na policijski automobil, bacali zapaljive Molotovljeve koktele i gađali autobuse kamenjem.

U sjevernom pariškom predgrađu Seine-Saint-Deni, u kojem je najveća koncentracija nasilja, jedan je mladić iz sačmarice pucao prema policijskom automobilu, a rano jutros zabilježen je slučaj zlostavljanja policije koja je dežurala pokraj sinagoge u Stainsu.

U izvješću Associated Pressa ne navodi se o kakvom je zlostavljanju riječ, no taj incident na sreću nije rezultirao većim neredima.

Pobunjenici su 60-ak vozila zapalili u spomenutom dijelu grada, a u neredima maloljetnih bandi, koji su se nakon nemirne noći nastavili u petak rano ujutro, ukupno je zapaljeno oko 165 vozila, javlja AP.

I dok je oko 1.300 policajaca tijekom noći bezuspješno pokušavalo uspostaviti red, propale su nade gradskih čelnika da će kraj mjeseca Ramazana imati pozitivan učinak na prestanak nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski mediji javljaju o napadima na školu i jedan autobus u sjevernom dijelu Pariza, kao i na vozila u dva siromašna naselja u zapadnom dijelu francuske metropole.

Nekoliko je automobila zapaljeno i u gradu Dijonu, jugoistočno od Pariza, a slični incidenti zabilježeni su na sjeveroistoku i jugu Francuske. Dijon je time postao prvi grad, izvan Pariza, u kojem se pojavljuju nemiri.

U mjestu Aulnay-sous-Bois rano u petak zapaljeno je veliko skladište tepiha, a lokalni dužnosnici sa područja Seine Saint Denise ističu da taj slučaj ne mogu povezati s pariškim neredima. No, svjedoci su izjavili kako su vidjeli grupu mladića kako provaljuje u skladište kratko prije nego što je potpaljeno.

Francuski premijer Dominique de Villepin u četvrtak kasno navečer izjavio je kako je uspostavljanje reda i mira prioritet, te da se neće tolerirati ispadi nasilja. Pozvao je na dijalog radi pronalaženja rješenja.

Francuski mediji javljaju da se razmišlja o uvođenju policijskog sata i slanju vojnika na ulice zahvaćene sukobima.

Neredi u Parizu izbili su 27. listopada, nakon što su dva maloljetnika afričkog podrijetla u dobi od 15 i 17 godina, bježeći od policije, poginuli od strujnog udara dok su tražili sklonište na električnoj relejnoj postaji u Clichy-sous-Boisu.

U neredima mahom sudjeluju maloljetnici sjevernoafričkog i crnačkog podrijetla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara