Rat na ulicama Toronta: Uhićeno 180 prosvjednika protiv summita najbogatijih

Tekst: I.Kri.
Foto i video: YouTube

U NEREDIMA koji su izbili na ulicama Toronta tijekom summita G20 uhićeno je više od 180 ljudi.

Prosvjednici su po Torontu palili policijske automobile te palicama i čekićima razbijali stakla. Policija je na to odgovorila pendrecima i suzavcem kojima su pokušavali maknuti prosvjednike od sigurnosne ograde koja osigurava dio grada u kojem se nalaze svjetski čelnici. Neki od prosvjednika su policajce zasuli bocama.

Zapaljena najmanje tri policijska automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef policije u Torontu Bill Blair kazao je kako u gradu nikada nisu vidjeli tako raskalašen kriminal i vandalizam te razbijanje po ulicama. Prosvjednici su zapalili najmanje tri policijska automobila u različitim dijelovima grada, uključujući i jedan u financijskom dijelu Toronta. Jedan od prosvjednika je skočio na krov automobila prije nego što je kroz rabijeni prozor bacio Molotovljev koktel.

Blair tvrdi kako nasilni prosvjednici žele odvući policiju iz sigurnosne zone kako bi njihovi suborci upali na summit. Prosvjednici su kamenjem i bocama napali policajce, no niti jedan plavac nije ozlijeđen. Svjetske čelnike u Torontu osigurava oko 19 tisuća pripadnika sigurnosnih snaga iz cijele Kanade, a procjenjuje se da će se za sigurnost summita izdvojiti oko 900 milijuna dolara.

Za Kanađane su ove slike šokantne

"Ove slike su za Kanađane šokantne", kazao je kanadski ministar sigurnosti Vic Toves te dodao kako poduzimaju sve mjere da bi zaštitili Kanađane, delegate, novinare i strane posjetitelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara