Rat protiv Iraka vrlo vjerojatan u iduća dva mjeseca

VRLO je vjerojatno da će Sjedinjene Države u iduća dva mjeseca krenuti u rat protiv Iraka koji bi trebao biti dovršen do kraja lipnja, smatraju stručnjaci.

Reutersovo ispitivanje 20 stručnjaka za obranu i Bliski istok provedeno u četvrtak nagovještava da postoje dobri izgledi za usvajanje nove UN-ove rezolucije koja bi izričito odobrila invaziju, unatoč suzdržanosti Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Dvije trećine stručnjaka smatraju da Irak vjerojatno još posjeduje značajne zalihe kemijskog i biološkog naoružanja.

Malo vjerojatnim smatraju da će se irački predsjednik Sadam Husein mirno predati ili da će biti svrgnut s vlasti ili ubijen bez američke invazije.

Svi osim jednog kazali su da će SAD, uz potporu Britanije, Irak napasti do kraja ožujka.

Većina smatra da će ratni sukob trajati do tri mjeseca. Samo jedan stručnjak kazao je da bi mogao potrajati dulje, dok ih osmero smatra da bi sve moglo biti gotovo za mjesec dana.

Nakon završetka sukoba, američke bi postrojbe u Iraku mogle ostati od šest mjeseci do deset godina, procjenjuju stručnjaci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usporedbu, u posljednjem Reutersovom ispitivanju provedenom u prosincu neznatna većina ispitanih stručnjaka, desetero od 18, smatrala je da je rat vjerojatan ili vrlo vjerojatan.

U najnovijem ispitivanju, 14 stručnjaka rat je smatralo vrlo vjerojatnim, petero vjerojatnim, a jedan je kazao da su izgledi za rat 50:50.

Polovica stručnjaka smatra također da će UN podržati vojnu akciju, a osmero je izglede za to procijenilo na 50:50.

Neki smatraju da će Francuska uskoro promijeniti svoje stajalište i podržati napad te čak ponuditi vojnu pomoć.

Iako nijedan stručnjak ne vidi alternativu ratnoj opciji, neki strahuju da vojna pobjeda ne bi umanjila sve jači cinizam u arapskome svijetu glede uloge UN-a na međunarodnoj sceni.

´To se ne smatra izborom između Busha i Sadama, već između sustava Busha i UN-a i međunarodnog prava´, rekao je Ingolf Kiesow iz švedske Agencije za obrambena istraživanja. ´To me pomalo plaši. Pax Americana ni u kojem slučaju neće biti prihvaćen´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara