Rat u Iraku američka lekcija za druge zemlje

AMERIČKI rat u Iraku administracija predsjednika Busha ne vidi samo kao izoliran događaj nego i kao lekciju svijetu o nasilnom razoružavanju zemalja koje posjeduju oružje masovnog uništavanja ili podupiru terorizam, piše u nedjelju The Washington Post.

List piše da predsjednik George W. Bush i mnogi njegovi dužnosnici privatno opisuju suočenje sa Sadamom Huseinom kao pokazni sukob, "eksperiment razoružavanja silom".

Rat u Iraku je prvi rat koji Sjedinjene Države vode prema novoformuliranoj strategiji nacionalne sigurnosti koja predviđa preventivne ratove protiv zemalja koje predstavljaju moguću opasnost za Sjedinjene Države.

Pomoćnici predsjednika Busha tvrde da Sjedinjene Države nemaju namjeru irački rat napraviti prvim u seriji preventivnih ratova kojima bi se na udaru prvi našli pripadnici Bushove tzv. "osovine zla", Sjeverna Koreja i Iran. Predsjednik Bush uporno ponavlja da se kriza sa sjevernokorejskim nuklearnim programom može riješiti diplomatski, a Iranski nuklearni program staviti pod kontrolu inspekcijama UN-a.

The Washington Post, međutim, piše da su slike američkih snaga koje okružuju Bagdad navele neke američke dužnosnike da primijete kako čelnici Sjeverne Koreje i Irana počinju shvaćati poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Irak nije samo radi Iraka", navodi list riječi visokog američkog dužnosnika. To je "jedinstven slučaj", ali u svijesti predsjednika Busha radi se o "primjeru".

Dužnosnici kažu da predsjednik Bush očekuje da će svijet izvući pouke iz sukoba u Iraku i raspravljaju o tome kamo bi mogao usmjeriti pozornost nakon ovoga rata.

Na to možda upućuju i opaske samoga Busha koji je više puta upozorio, a posljednji put u radio poruci u subotu, da "slobodne zemlje neće sjediti i čekati, puštajući neprijatelje da slobodno planiraju novi 11. rujna, ovoga puta, možda, s kemijskim, biološkim ili nuklearnim terorom".

Neki jastrebovi u američkoj administraciji drže kako će Irak poslužiti kao upozoravajući primjer što se može dogoditi drugim zemljama koje proizvode oružje masovnog uništavanja, ali umjereno krilo u vladi drži da bi se moglo dogoditi obratno, da te zemlje prihvate ideju da je najbolji način da se izbjegne američka intervencija stvaranje arsenala tog oružja kako bi odvratili SAD od sukoba.

Ublaženi ton koji je Sjeverna Koreja poprimila u posljednje vrijeme, te prekid ubacivanja snaga u Irak koje stižu iz Irana, administracija, barem dijelom, vidi kao posljedicu lekcije naučene iz iračkog sukoba.

Državni tajnik Colin Powell, koji se smatra pripadnikom umjerenog krila u američkoj administraciji, protivi se, međutim, da se Irak promatra tek kao primjer onoga što slijedi. On je, piše list, upozorio da administracija ne smije govoriti o "domino učinku" strahujući da bi to samo moglo još više raspaliti arapske zemlje i potaknuti ionako snažan osjećaj nesigurnosti sjevernokorejskog režima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara