Rat u Iraku bit će prvi američki preventivni rat

Rat s Irakom koji se neumitno približava bit će prvi preventivni rat nove strategije nacionalne sigurnosti predsjednika Busha prema kojoj Sjedinjene Države mogu izvršiti udar na državu koja ih nije napala kako bi spriječile mogući napad.

Nakon desetljeća sigurnosti okruženi oceanima Amerikanci su otkrili da nisu neranjivi nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na New York i Washington koji su izazvali Bushov globalni rat protiv terorizma.

Predsjednik George W. Bush je već u siječnju 2002. u svojem govoru o stanju nacije proširio ciljeve u borbi protiv svjetskog terorizma s al Qaede i Afganistana na prijetnju koju predstavlja "osovina zla", Irak, Iran i Sjeverna Koreja, države koje posjeduju oružje masovnog uništavanja.

Pet mjeseci kasnije u govoru na West Pointu Bush je kazao kako prestankom Hladnoga rata i raspadom Sovjetskoga Saveza nekontrolirane države i terorizam predstavljaju nove izazove sigurnosti Sjedinjenih Država na koje se ne može odgovoriti na stari način. Politika međusobnog zastrašivanja odmazdom kakva je održavala status quo između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza više nije učinkovita protiv čelnika nepokornih država i terorista voljnih da upotrijebe oružje masovnog uništavanja.

"Mi moramo biti spremni zaustaviti nekontrolirane države i njihove terorističke mušterije prije nego što mogu zaprijetiti ili upotrijebiti oružje masovnog uništavanja protiv Sjedinjenih Država i naših saveznika i prijatelja", rekao je Bush.

Sjedinjene Države se više ne mogu osloniti samo na reagiranje i ne mogu dopustiti da neprijatelj udari prvi.

"Da bi se pretekli ili spriječili takvi neprijateljski akti naših neprijatelja, Sjedinjene Države će, ako bude neophodno, djelovati preventivno", rekao je Bush.

Bush je novu ideju da se na neke očekivane prijetnje može djelovati preventivno kao formalnu politiku izrazio u rujnu, da bi kratko nakon toga postalo jasno da će Irak biti prvi ispit nove sigurnosne strategije.

Taj rat, međutim, neće promijeniti samo režim u Iraku.

"Ono što će se dogoditi promijenit će Bliski istok, američke odnose s Europom i same Sjedinjene Države", rekao je Daniel Yergin, analitičar globalne ekonomije.

Novi izgledi Sjedinjenih Država kao jedine svjetske sile koja provodi preventivne ratove izazvali su žestok otpor u Vijeću sigurnosti, posebice starih američkih saveznika Francuske i Njemačke te Rusije.

Analitičari u tom sukobu počinju nazirati osovinu Pariz-Berlin-Moskva koji u novoj sigurnosnoj arhitektonici svijeta nakon Hladnoga rata traže više mjesta za sebe nego što su im ga Sjedinjene Države spremne dati. Otpor napadu na Irak pokušaj je ovih zemalja da kontroliraju američku silu.

Druge zemlje vide "Sjedinjene Države kao zemlju koja izgleda želi odlučivati za svijet, kako zemlje trebaju vladati sobom i tko će to činiti. One to ne žele i ne prihvaćaju", rekla je Jessica Tuchman Mathews, predsjednica Carnegieve zaklade za međunarodni mir.

Sjedinjene Države su zbog rata u Iraku stavile u pitanje i ulogu Ujedinjenih naroda i NATO, institucije kroz koje su posljednjih pedesetak godina uglavnom nastojali ostvarivati svoje vanjskopolitičke ciljeve, smatraju analitičari. Oni drže kako se Sjedinjene Države nastoje osloboditi međunarodnih stega i kao jedina supersila samostalno djelovati u svijetu suočenom s novim sigurnosnim prijetnjama.

"Mi smo u novoj eri", rekao je republikanski strateg William Kristol. "Ako želite analogiju nalazimo se u dobu novoga stvaranja. To uvijek unosi malodušnost. Uvijek je rizično, ali se ne može ukloniti".

Analitičari očekuju da će se tek nakon rata u Iraku razviti rasprava o tome kakva će biti ubuduće uloga međunarodnih institucija i saveza poput Ujedinjenih naroda i NATO-a i kako sebe u njima vide Sjedinjene Države.

Predsjednik Bush je, međutim, u govoru naciji u ponedjeljak navečer rekao kako će izazovi 21. stoljeća zahtijevati pojačanu međunarodnu suradnju, ali i da Ujedinjeni narodi nisu bili dorasli prijetnji kakvu predstavlja Irak.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije ispunilo svoje odgovornosti, ali mi ćemo svoje", kazao je on.

Bushova "koalicija spremnih" s kojom kreće u rat s Irakom nudi institucionalni model za buduće suočavanje sa sigurnosnim izazovima.

Kristol kaže da Sjedinjene Države ne mogu djelovati same ali da ne mogu niti ovisiti o Ujedinjenim narodima. On drži kako su neformalni "savezi demokracija" kao što je sadašnja "koalicija spremnih" način da se Sjedinjene Države nose s novim sigurnosnim izazovima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara