Rat u Iraku povećao terorističku prijetnju

VEĆINA stanovništva u 33 zemlje, od 35 u kojima je anketa provedena, smatra da je američkobritanska vojna intervencija u Iraku u ožujku 2003. povećala terorističku prijetnju u svijetu, otkriva ispitivanje BBC-a objavljeno u utorak.

Prosječno 60 posto stanovništva tih zemalja smatra da je invazija Iraka povećala terorističku prijetnju, nasuprot 12 posto njih koji misle suprotno, i 15 posto onih koji smatraju da ta činjenica nije ništa promijenila, prema ispitivanju provedenom za svjetsku službu radija BBC-a.

Jedina zemlja u kojoj se na terorističku prijetnju gleda kao umanjenu je Nigerija, dok je u Meksiku mišljenje podijeljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najkritičnije zemlje su Kina, gdje 85 posto ispitanika misli da je prijetnja danas veća, Južna Koreja (84 posto) i Egipat (83 posto). U V. Britaniji 77 posto upitanih osoba misli isto, kao i 75 posto Iračana i 55 posto Amerikanaca.

Većina u 20 zemalja smatra da se strane postrojbe moraju povući iz Iraka sljedećih mjeseci, nasuprot devet zemalja gdje većina misli suprotno.

Ispitivanje pokazuje da je 56 posto Britanaca i 58 posto Amerikanaca za ostanak svojih postrojbi u Iraku, a 38 odnosno 36 posto za odlazak.

Anketa je između listopada 2005. i siječnja 2006. obuhvatila ukupno 41.856 ispitanika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara