Ratka Mladića u Haškom sudu očekuju do 11. srpnja

Haškog optuženika Ratka Mladića u Haškom sudu očekuju do 11. srpnja, kad se obilježava dan zločina u Srebrenici, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka.

"Predstoji nam razdoblje intenzivnih akcija i provjera koje trebaju utvrditi je li Mladić u SCG. Najbolji način da spriječimo daljnje spekulacije o tome je li viđen u prodavaonici, na utakmici ili u manastiru jest da zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice provjeravamo svaku informaciju o tome gdje se Mladić navodno nalazi. Ali sve dosadašnje provjere su pokazale da on nije na teritoriju SCG", kazao je Ljajić, dodajući da "ne vjeruje u Mladićevu dobrovoljnu predaju, ali je siguran da će biti izručen Haškom sudu ako bude u SCG".

Ministar Ljajić, koji je i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, kaže da je ispunjeno 95 posto zahtjeva Haškog suda u pogledu dokumenata, svjedoka i izručenja.

"Očekujem da to potvrdi i Carla del Ponte, koja 2. lipnja dolazi u Beograd. Ostalo je još samo šest-sedam optuženih koje Haški sud traži od nas, a siguran sam da ćemo ispuniti sve obveze", kazao je Ljajić, dodajući da je i sama glavna haška tužiteljica izjavila da se dvojica ili trojica od optuženih bjegunaca nalaze u Rusiji, što se također provjerava.

(Hina) xttag ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara