Ratko Mladić dobrovoljno odlazi u Haag u zamjenu za 5 milijuna dolara

JEDAN od najtraženijih ratnih zločinaca na svijetu, general Ratko Mladić spreman je dobrovoljno otići u Haag zamjenu za pet milijuna dolara. "Ljudsko - novčana razmjena" trebala bi se dogoditi prije desete godišnjice pokolja u Srebrenici, koji su izvele Mladićeve postrojbe.

The Sunday Times piše da izvori bliski osobama koje vode pregovore s Mladićem, ratnim zločincem koji je već deset godina u bijegu, tvrde da je novac namijenjen zbrinjavanju Mladićeve obitelji i tjelohranitelja koji su ga uspješno skrivali posljednjih deset godina.

Posrednici pregovora s Ratkom Mladićem navodno su srpski tajkuni koji su se obogatili u vrijeme dok je na vlasti bio Slobodan Milošević.

Srpske vlasti žarko žele "uskočiti na vlak" za članstvo u Europskoj uniji, međutim do sada su bile blokirane zbog neuspješne potrage za Mladićem i Radovanom Karadžićem, osumnjičenih za genocid i zločine protiv čovječnosti, piše Sunday Times.

Haški tužitelji mogli bi prijeći preko okolnosti kako će Mladić doputovati u Den Haag, ukoliko se Mladić doista i pojavi pred sudom u Den Haagu, dodaje list.

Izvori iz Srbije javljaju da je Mladić u prosincu prošle godine uvidio kako su mu dani odbrojani nakon što su ga njegovi suradnici upozorili da međunarodni pritisak za njegovo uhićenje postaje neizdrživ.

Krug tajkuna koji ima svoje tvrtke širom svijeta, pa je tako i u Londonu, koristi iste metode, ali uz manju svotu, kako bi se generala Nebojšu Pavkovića koji je bio nadređen jugoslavenskim snagama na Kosovu dovelo pred Haag, piše list.

Carla Del Ponte, glavna haška tužiteljica izjavila je UN-u prošlog tjedna da je uočila velike promjene sa strane srbijanske vlade i izrazila je uvjerenje da su Srbi spremni izručiti Mladića.

Srpska javnost podijeljena je oko pitanja izručenja Mladića, a mnogi ga smatraju herojem. Nedavno se mišljenje srpske javnosti o Mladiću ipak donekle promijenilo kada je prikazan film o ubojstvima srpske paravojne skupine "Škorpiona", koji su sa leđa hladnokrvno smaknuli skupinu nenaoružanih i maloljetnih muslimana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara