Ratko Mladić imao Chiracovo jamstvo da neće u Haag

Ratko Mladić imao Chiracovo jamstvo da neće u Haag

SRPSKOM generalu Momčilu Perišiću počelo je suđenje pred Haškim tribunalom, u kojem ga se tereti za granatiranje Zagreba, opsadu Sarajeva i masovno ubojstvo Muslimana u Srebrenici te druge ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

Tužitelj Mark Harmon tvrdi kako je pod Perišićevim zapovjedništvom bio i sam general Ratko Mladić te kako je jugoslavenska vojska pod njegovim zapovjedništvom direktno sudjelovala u operacijama oko Sarajeva, prenosi B92.

Pružao masovnu pomoć vojsci Republike Srpske u BiH

Perišića je Harmon opisao kao jednog od najbližih suradnika Slobodana Miloševića, koji mu je pomagao u nastojanjima stvaranja "jedinstvene države srpskog naroda", na području bivše države. Kao otegotne okolnosti, tužitelj je naveo i njegovu bliskost s članovima Vrhovnog savjeta obrane Zoranom Lilićem i Momirom Bulatovićem te prijateljstvo s Mladićem.

"General Perišić pružao je masovnu pomoć Vojsci Republike Srpske iako je bio svjestan da će vrlo vjerojatno ta vojna pomoć biti korištena u izvršenju zločina", istaknuo je Harmon i dodao kako će tužiteljstvo pokušati dokazati aktivnu ulogu jugoslavenske vojske u etničkom čišćenju u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chiracova riječ

Nadalje, Harmon tvrdi kako je Perišić aktivno sudjelovao u skrivanju Mladića po vojnim objektima, nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. Kao primjer naveo je Lilićevu molbu Perišiću, iz prisluškivanog telefonskog razgovora, kojom je ovaj Mladiću trebao poručiti kako ima riječ bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i jamstvo Slobodana Miloševića, ukoliko oslobodi zarobljene francuske pilote.

Perišić je isto tako znao da će u svibnju 1995. godine Zagreb biti granatiran i da će to izvesti Mile Martić. Za taj napad nitko nije odgovarao niti je itko bio kažnjen, tvrdi tužitelj, iako su i Milošević i Perišić znali za to.

Suđenje je Perišiću trebalo početi u ponedjeljak ali je odgođeno zbog neriješenog problema imenovanja sudaca koji će suditi u njegovom slučaju, stajalo je u službenom obrazloženju Tribunala.

K.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara