Ratko Mladić u Haagu do 21. veljače?

PREMA povjerljivim izvorima bliskim Međunarodnom sudu u Haagu (ICTY), bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba i glavni osumnjičeni za pokolj nekoliko tisuća Bošnjaka s područja Srebrenice Ratko Mladić, do 21. veljače bi trebao nastaniti ćeliju pritvora u Scheveningenu.

Beogradski Blic navodi kako su predstavnici srbijanskih vlasti u ponedjeljak, tijekom službenog posjeta glavne tužiteljice Del Ponte glavnom srbijanskom gradu, potvrdili kako su "vrlo blizu rješavanju slučaja Mladić, na jedan ili drugi način".

To bi konkretno značilo da se očekuje skoro privođenje Ratka Mladića pred sud, do čega bi trebalo doći njegovom dobrovoljnom predajom, koja je vjerojatnija, ili u suprotnom slijedi uhićenje, navodi Blic.

"Riješenje je vrlo blizu i prvi put je Del Ponte povjerovala vlastima u Beogradu koje su joj potvrdile kako znaju da se Mladić mora naći u Haagu ukoliko žele izbjeći sankcije. Svijesni su da je 16. veljače, kada Oli Rehn podnosi izvještaj Savjetu ministara EU, vrlo bitan datum za njih i više ne gledaju kako izbijeći taj problem, već kako ga riješiti." - prenosi Blic izjavu osobe bliske ICTY-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, isti je izvor jučer objavio kako je glavna tužiteljica dobila jamstva srbijanske vlade prema kojima će imati neometan pristup svim arhivama ratnih vojnih dokumeneta. Time bi tužiteljstvo trebalo izmjeniti ili proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića, ali i otkriti eventualne nove osobe odgovorne za počinjenje ili prikrivanje ratnih zločina u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu.

Dogovoreno je i formiranje mješovitog tima sastavljenog od desetak operativaca državnih sigurnosno-obavještajnih službi i haških agenata koji će se baviti isključivo rješavanjem slučaja Mladić.

Koštuničin je kabinet bio primoran pristati na formiranje tima jer bi se SCG za nekoliko dana mogla naći pod udarom Del Ponteovog izvješća u kojem bi negativna ocjena suradnje SCG s ICTY-em značila suspenziju pregovora s EU-om.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara