Ratko Mladić živi u Rusiji i pregovara o predaji Haagu?

Ratko Mladić živi u Rusiji i pregovara o predaji Haagu?

RATNI zločinac Ratko Mladić od svibnja 2005. godine nalazi se u Rusiji. Prvo je kratko vrijeme živio u Sankt Petersburgu, a zatim se preselio u Moskvu, saznaje Glas javnosti iz dobro obaviještenih izvora.

Od istog izvora Glas javnosti saznaje kako od prosinca 2005. godine traju intenzivni pregovori da se Mladić isporuči Haagu.

"Traju tajni pregovori i međusobni posjeti predstavnika službenog Beograda i Moskve s temom da li da se Mladić preko Rusije isporuči Tribunalu, na čemu inzistira naša vlada ili da se diskretno prebaci u Srbiju. Rješenje bi se uskoro moralo naći jer su SAD i Tribunal vrlo nestrpljivi. U međuvremenu, došlo je i do sukoba između britanske i američke obavještajne službe sa Carlom del Ponte zbog Mladića i Haaga. Ona ima želju da ga i preko Moskve vidi u Haagu, a navodno se spremna i povući ako ga prije nje uhite Britanci ili Amerikanci," kaže isti izvor.

Bivši načelnik Službe državne sigurnosti Goran Petrović uvjeren je da je Vojislav Koštunica u direktnom kontaktu s Mladićem preko jedne vrlo povjerljive osobe, te dodaje kako vjeruje da će se Mladić naći u Haagu tek pri kraju mandata predsjednika Vlade Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petrović kaže kako je Mladić najbliže uhićenju bio 2001. godine, kada je bio lociran pri uspostavljanju jednog telefonskog poziva, no tvrdi Petrović, iako je o lociranju obavijestio tadašnjeg ministra srpske policije i tadašnjeg premijera nije dobio naređenje da se krene u potragu za Mladićem.

"Skoro sam siguran da Koštunica preko svog posrednika komunicira sa generalom i da će ga u Scheveningen poslati tek kada mu osigura materijalnu sigurnost, garancije koje on traži, ali prije svega kada premijer procijeni da će vladu to najmanje ugroziti. Odgovorno tvrdim da je Mladića poslije njegovog povlačenja u ilegalu i dalje čuvala Vojska VJ -" zaključuje Petrović.

Podsjetimo, prije 10-ak dana glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann kazala je da se odbjegli srpski general Ratko Mladić krije u vojarnama u Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara