Ratnim zločincima Stanišiću i Simatoviću odobreno puštanje na privremenu slobodu

JOVICA STANIŠIĆ i Frank Simatović odlukom Žalbenog vijeća međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, pušteni su na privremenu slobodu. Stanišić i Simatović optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikog dijela teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995. godine.

Odluku o puštanju na privremenu slobodu do početka suđenja donijelo je Sudsko vijeće, još 28. svibnja, a sada ju je potvrdilo i Žalbeno vijeće.

Optužnica protiv njih dvojice proširena je 2006. te ih se po toj novoj optužnici tereti za osobnu i zapovjednu odgovornost za progone na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi. Osim toga tereti ih se i za zločine protiv čovječnosti, ubojstvo, kršenje ratnog prava i običaja te likvidacije Bošnjaka iz Srebrenice, koje je izvela postrojba "Škorpioni", koja je izravno bila pod njihovom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje im je, nakon višestrukih odgoda, počelo u travnju ali je uskoro bilo ponovo odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića. Suđenje je, odlukom Žalbenog vijeća od 16. svibnja, odgođeno na minimalno tri mjeseca. U tom roku morala se donijeti procjena zdravstvenog stanja optuženika kako bi se mogao utvrditi novi datum za nastavak suđenja.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara