Raul Castro s Fidelom vodi Kubu zadnje 52 godine, ali predlaže: Ograničimo mandate političara!

Raul Castro s Fidelom vodi Kubu zadnje 52 godine, ali predlaže: Ograničimo mandate političara!

Foto: AFP

KUBANSKI predsjednik Raul Castro predložio je na kongresu Komunističke partije da se vladanje političarima ograniči na dva mandata po pet godina. Castrov prijedlog možda ne bi bio tako neobičan da on i njegov brat Fidel ne vladaju Kubom zadnje 52 godine, otkad su 1959. revolucijom svrgnuli Fulgencija Batistu.

Ne želi reforme kojima bi se bogatili privatnici

Raul, koji je službeno preuzeo vlast od svog brata 2008., kazao je na kongresu da njegova zemlja mora donijeti prave odluke da bi preživjela, ali je odbacio niz predloženih reformi kojima bi se omogućilo gomilanje bogatstva privatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP prenosi da je kongres Komunističke partije Kube počeo danas velikom vojnom i civilnom paradom, kojom su obilježili 50 godina od odbijanja invazije u Zaljevu svinja. Kubanci taj dan i dalje slave kao najslavniju pobjedu nad najvećim neprijateljem, SAD-om. Invaziju u Zaljevu svinja planirale su i financirale SAD, tako što su naoružali kubanske izbjeglice na jugu otoka koji Fidela nisu uspjeli pobijediti. 

Na paradi staro i mlado, veterani i tvornički radnici

Mnogi Kubanci, od ostarjelih veterana do tvorničkih radnika, došli su danas gledati paradu na Trgu revolucije u Havani. Nakon što je Fidel prošlog mjeseca objavio da više nije prvi sekretar Partije, oko tisuću delegata glasat će u naredna četiri dana o ekonomskim reformama i novim liderima jedine kubanske stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara