Ravnatelj Uskoka: Nema pritisaka i ne cure informacije

Ravnatelj Uskoka: Nema pritisaka i ne cure informacije

Tekst: V.Š.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

USKOK je u srijedu Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije predao izvještaj za prošlu godinu.

Njegov ravnatelj Dinko Cvitan iskoristio je priliku i pohvalio se prošlogodišnjim rezultatima, rekavši da na Uskok nije vršen nikakav politički pritisak.

"Nitko mi nikada nije došao ili poslao poruku preko neke treće osobe da se nešto radi ili ne radi. Naloga iz DORH-a nikad nije bilo. Ne stoji teza da se u nekom uskom krugu donosi odluka da se protiv nekoga pokrene postupak. Državni odvjetnici su uvijek samostalni u radu", rekao je.

Jovanović: Uskok
istražuje samo politički mrtve HDZ-ovce, a druge afere izmišlja

Naime, predsjednik Vijeća za korupciju, SDP-ovac Željko Jovanović, prigovorio je da se određene SDP-ovce progoni samo radi ravnoteže, istaknuvši slučaj Riječkih tržnica i koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića.

"Kada netko bude proglašen mrtvim u HDZ-u, onda se isporučuje DORH-u i Uskoku. U drugim se slučajevima, poput slučaja Mršić, afere izmišljaju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jovanovićevu izjavu reagirala je bivša ministrica pravosuđa, HDZ-ovka Ana Lovrin, predbacivši mu da Vijeće koristi za zaštitu članova SDP-a i svaljivanje sve krivnje za korupciju na HDZ.

Lesar: Zašto sve doznajemo od medija, a ne Uskoka?


Nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara zanimalo je kako je moguće da mnoge informacije iz Uskoka prvo osvanu u medijima, da bi se Uskok nakon toga oglasio tek šturim priopćenjima.

Cvitan mu je odgovorio da iz Uskoka i DORH-a nikada ne cure informacije. "Kako oni dolaze do informacija, ja ne znam. Ali, recimo, i kada su privođenja, mi medije ne zovemo i ne obavještavamo da će se ona dogoditi, ali kamere pred sjedištem DORH-a stoje 24 sata dnevno. Ja odgovorno tvrdim da ništa nije izašlo van", rekao je.

Cvitan: Porast broja presuda za 138 posto

Cvitan je objavio prošlogodišnje podatke o radu Uskoka i DORH-a rekavši da je u 2009. godini zabilježen porast broja presuda za djela organiziranog kriminala i korupcije za 138 posto s obzirom na godinu prije.

"Istodobno smo održali i visoki postotak osuđujućih presuda i on se uvijek kreće oko 90 posto", rekao je Cvitan, podsjetivši na presude u slučajevima Maestro, Dubai te Indeks 1 i 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara