Ravnateljica Hine uz protivljenje oporbe imenovana u Nacionalno vijeće za praćenje korupcije

SABOR je danas imenovao članove Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije, a najviše polemike se vodilo oko imenovanja predstavnice medija, dosadašnje ravnateljice Hine, Smiljanke Škugor Hrnčević.

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović je u raspravi negodovao zato što Odbor za izbor i imenovanje  nije prihvatio prijedlog HRT-a i HND-a da kao član Vijeća iz reda medija uđe Luka Braila. Jovanović kaže da vladajuća stranka ovakvim kadroviranjem narušava vjerodostojnost Nacionalnog vijeća i povjerenje građana u borbu protiv korupcije, napomenuvši da mu je šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao kako će upravo ovo Nacionalno vijeće imati ključnu ulogu u otvaranju pregovaračkog poglavlja o suzbijanju korupcije.

Nevenka Majdenić, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja, obrazložila je predlaganje Smiljanke Škugor Hrnčević činjenicom da je Nikola Kristić, kojeg su predložile udruge, također član HRT-a i HND-a, kao i Luka Brailo. Majdenić kaže da je Odbor ovom prilikom u obzir uzimao i zastupljenost žena, jer bi Škugor Hrnčević bila jedina žena u Vijeću.

Nenad Stazić je zamjerio HDZ-u to što u ovom slučaju presuđuje tko će u Nacionalnom vijeću predstavljati novinare.

Na kraju se pristupilo glasovanju te je za Škugor Hrnčević glasalo 77 zastupnika, 28 ih je bilo protiv tog prijedloga, dok je sedam zastupnika bilo suzdržano.

Iz redova gospodarstvenika u Nacionalno vijeće za praćenje suzbijanja korupcije izabran je Branko Roglić, iz redova sindikata Stjepan Kolarić, iz nevladinih udruga koje se bave korupcijom Nikola Kristić, iz redova sveučilišnih profesora Željko Horvatić, iz redova stručnjaka Stjepan Turek.

Sporno i imenovanje novinarke Hine u Vijeće za elektroničke medije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je danas u Vijeće za elektroničke medije na četverogodišnji mandat imenovao Mariju Udiljak i Ljubomira Stefanovića, a razriješen je dosadašnji predsjednik Vijeća Denis Peričić.

SDP i HNS su zatražili obustavu postupka jer Vlada nije obavila razgovor ni s jednim od 12 kandidata, te je o imenovanju Marije Udiljak, novinarke Hine i dugogodišnje izvjestiteljice iz Sabora, odlučila samo na temelju njezinog životopisa.

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a, zapitao se "je li koincidencija da se ovih dana predlaže ulazak čak dviju osoba iz Hine u važna tijela".

Ponovno je protestirao i Nenad Stazić koji je ovakvo imenovanje nazvao krajnje diskriminatorski i uvredljivim za sve kandidate.

"Vlada pokazuje čudno ponašanje, koje pruža lošu sliku o radu Vlade i obeshrabruje sve koji se žele kandidirati za bilo koje ozbiljno mjesto. Ako Vlada tako želi, neka to radi autonomno, bez Sabora", poručio je Stazić.

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara