Ravnateljica Mihaljević: Požar u parku i zoorezervatu ekološka je katastrofa

POŽAR koji je jučer izbio u Parku prirode "Kopački rit" kod Vardarca u ribnjaku, a zatim i u posebnom zoorezervatu, prava je ekološka katastrofa, izjavila je ravnateljica Parka prirode Kopački rit Melita Mihaljević na današnjoj konferenciji za novinare.

Prvi je požar zahvatio oko 400 hektara, a požar u posebnom zoorezervatu, gdje su staništa rijetkih ptica i životinjskoga svijeta, u potpunosti je uništio oko 200 hektara raslinja i još sto hektara djelomično. Šteta je golema i u ovom se trenutku ne može procijeniti, ali se može reći da je u pitanju prava ekološka katastrofa, rekla je ravnateljica Mihaljević. Upravo se gnijezde rijetke ptice, pa će se tek nakon nekoliko dana moći procijeniti kolika je zapravo šteta, istaknula je.

Dodala je da je proteklih dana bilo nekoliko manjih požara u Kopačkom ritu kod Vardarca, ali su brzo lokalizirani, a bili su izazvani paljenjem korova i biljnoga otpada. No, požar u zaštićenom zoorezervatu nije izazvan paljenjem korova, a o njegovu uzroku očitovat će se policija nakon očevida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U gašenju požara, koji je pod kontrolom, sudjelovalo je sedamdesetak vatrogasaca i deset vozila, među kojima su bile profesionalne vatrogasne postrojbe iz Osijeka i Belog Manastira te dobrovljne iz okolnih mjesta u Baranji.

Prije dvije godina u Parku prirode Kopački rit bio je veći požar, ali, kako je istaknula Mihaljević, ovo je prvi požar u njegovu zaštićenom dijelu - zoorezervatu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara