Razbija se talijanska ljevica

U PREPUNOJ sportskoj dvorani u Firenci, u kojoj se guralo više od 7.000 osoba, dok je još dvije tisuće ostalo pred vratima, bivši čelnik sindikata CGIL, Sergio Cofferati potvrđen je u petak navečer kao novi politički čelnik talijanske ljevice.

Uz Cofferatija pozdravljenog ovacijama stajao je filmski redatelj Nanni Moretti, inicijator prosvjeda oko palača pravde kojima je stvoren pravi pokret protiv odluka vlade desnog centra Silvija Berlusconija u pravosuđu, zatim sveučilišni profesori Francesco Pardi i Paul Ginzburg, koji zamjeraju ljevici nedovoljnu aktivnost, a među gostima je bio i bivši sudac antimafijaške kampanje ´Čiste ruke´ Antonio Di Pietro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Subotnji tisak u Italiji opširno izvješćuje o sinoćnjem događanju u Firenci, a ´Corriere della Sera´, koji stanju na talijanskoj ljevici posvećuje dvije stranice, svoj je članak naslovio ´Cofferatijeva krunidba´.

Da li je došlo do rascjepa između čelnika Demokraske ljevice Piera Fassina i pokreta nastalog prosvjedima koji je sada ovacijama okrunio Cofferatija kao čelnika ljevice? Cofferati je u govoru istaknuo kako ne želi podjelu unutar lijevice, ali je kritizirao Fassina zbog toga što nije oštriji prema vladi desnog centra. Očito je da Cofferati, koji nakon odlaska sa čela sindikata CGIL radi u tvornici ´Pirelli´, ne želi podjelu, ali inzistira na svojim idejama i vjerojatno bi htio preuzeti cijelu stranku Demokratske ljevice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara