Razdoblje praštanja u Washingtonu

S PRIBLIŽAVANJEM blagdana za koje je karakteristično praštanje, Washingtonom je zavladalo ozračje javnih isprika.

Vođa senatskih republikanaca Trent Lott pokajao se jer je na proslavi 100. rođendana svog senatskog kolege Stroma Thurmonda izgovorio grubu rasističku opasku.

Podsjetio je da je Thurmond oko polovice svoje blistave političke karijere, 1948. godine bio predsjednički kandidat i zagovarao ´socijalno razdvajanje rasa´. Lott je s uzdahom primijetio: ´Mi u Mississippiju smo glasovali za njega i da je postao predsjednik ne bismo godinama imali sve ove probleme´.

Nakon ogorčenih prosvjeda američke javnosti Lott je pokajnički rekao da je ´lošim odabirom riječi ostavio dojam da podržava odbačena politička gledišta´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S još više pepela posuo se John DiIulio, bivši savjetnik za odnose s vjerskim zajednicama američkog predsjednika Georgea W. Busha. On je u nedavno objavljenom razgovoru za jedan časopis ustvrdio kako Bijela kuća nema političke ideje i stajališta nego se vodi isključivo interesima.

Uslijedila je prava provala gnjeva Bushova glasnogovornika Arija Fleischera, pa se DiIulio javno ispričao.

´Moje su tvrdnje bile posve neopravdane i neutemeljene s bijedno odabranim primjerima, zbog čega se duboko ispričavam i iskreno žalim´, rekao je.

Za list ´Philadelphia Daily News´ DiIulio je objasnio kako su ga ´otac i vjera naučili ispričavati se na koljenima ili nikako´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara