Razgovor i ručak Tonyja Blaira i Moamera Gadafija

BRITANSKI premijer Tony Blair i libijski čelnik pukovnik Moamer Gadafi rukovali su se u četvrtak pred novinarima okupljenima ispred šatora u okolici Tripolija, što je protumačeno kao gesta normaliziranja odnosa između Velike Britanije i Libije.

"Dobro je konačno biti ovdje nakon tolikih mjeseci", kazao je Blair.

Gadafi, odjeven u tradicionalnu libijsku odjeću s turbanom na glavi, obratio se Blairu engleskim jezikom.

"Vi ste se dosta dugo borili oko tog pitanja i izgledate umorno", kazao je Gadafi prije nego je dodao kao da se ispričava: "Izgledate dobro, uvijek izgledate mlado".

"Želimo pravu suradnju između dviju zemalja", novinarima je kazao libijski ministar vanjskih poslova Abdelrahman Chalgham.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o političkom posjetu tijekom kojeg će se razgovarati o bilateralnoj suradnji i međunarodnoj situaciji", dodao je.

"Blair i Gadafi su se dogovorili o potrebi da se sastanu da priznaju probleme u svijetu koje je izazvao fundamentalizam i koje proizvodi terorizam i ekstremizam", kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

"Usuglasili su se oko potrebe da se stvori partnerstvo dviju različitih zemalja", dodao je, kazavši kako ne gaji iluzije da će se "usuglasiti oko svih pitanja".

Blair i Gadafi su se zatim zaputili prema drugom šatoru kako bi podijelili tradicionalno libijsko jelo: kuskus s ribom.

Upitan o mogućem sporazumu koji bi u četvrtak trebali postići libijska naftna tvrtka i naftni div Shell, Chalgham je istaknuo spremnost Libije da "obnovi svoja stara naftna polja" te "da poveća svoju kvotu u udruženju zemalja izvoznica nafte (OPEC)".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara