RAZGOVORI MIMICE I LABUSA U BEOGRADU

Hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica sastao se danas u Beogradu s potpredsjednikom jugoslavenske Vlade Miroljubom Labusom, s kojim je razgovarao o procesu europske integracije Republike Hrvatske i SR Jugoslavije, te jugoistočne Europe, ali i o skorom zaključivanju ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Današnji sastanak svjedoči o ozbiljnosti započete suradnje dvaju zemalja, jer su dosad bili brojni sastanci na razini stručnjaka, a današnji sastanak s potpredsjednikom jugoslavenske Vlade ´potvrđuje da možemo zajedno ubrzati put u Europu´, kazao je ministar Mimica novinarima nakon susreta s Labusom. On je naglasio da bi Europska unija iduće godine morala ´osmisliti režim uključenja zemalja jugoistočne Europe u EU´, što podrazumijeva ne samo političke aspekte, već i razvojne fondove, koji bi svako zemlji omogućili da pokaže svoje razvojne sposobnosti.

Današnji sastanak u Beogradu, kazao je ministar Mimica, ubrzat će i budući razvoj ove regije, jer je bilo riječi o bilateralnoj suradnji dvaju zemalja, ali i multilateralnoj regionalnoj suradnji, čemu će doprinijeti i skoro potpisivanje - već parafiranog - sporazuma o slobodnoj trgovini, što je i hrvatski i jugoslavenski interes, jer će to biti ujedno i dokaz da su vlade dvaju zemalja spremne ozbiljno surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je nakon sastanka s ministrom Mimicom da je važno zajednički definirati regionalnu politiku prema EU, ali da u tome svaka zemlja pojedinačno određuje tempo i pojedine konkretne poteze, te je naglasio da će 2003. godina, kad Grčka preuzima vodstvo u EU, biti presudna za zemlje jugoistočne Europe u njihovom pridruživanju.

Ministar Mimica dodao je da, iako nije bilo riječi o tim temama, očekuje brzo rješenje problema Prevlake, a da će problem viznog režima neminovno pratiti napredak u trgovinskoj i ostaloj suradnji. Na pitanje novinara o povratku stanarskih prava izbjeglim građanima Hrvatske odgovorio je da je Vlada RH već riješila problem stanarskih prava u područjima od posebne državne skrbi, te će vrlo brzo naći rješenje tog problema i za ostala područja u koja se vraćaju izbjegli.

Inicijativu pet zemalja jugoistočne Europe o njihovom ubrzanom približavanju EU, koju je pokrenuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, jugoslavenska Vlada tek razmatra, kazao je Labus, dodajući da inicijativa ´spada u regionalni pristup, koji daje bolju šansu svima u regiji, a od svake zemlje pojedinačno ovisi koliko će ona iskoristiti svoje šanse´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara