Razgovorima s ministrom transporta Picula završio posjet Iranu

RAZGOVORIMA s ministrom za ceste i transport Ahmadom Horamom ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula završio je u srijedu dvodnevni službeni posjet Iranu.

Iran želi pojačati suradnju s RH u brodogradnji, u izgradnji lokomotiva i drugih željezničkih postrojenja, u inženjeringu, cestovnom i pomorskom prometu, no cijene koje nudi Hrvatska u prometu su previsoke, rekao je tijekom sastanka ministar Horam.

"Cijene koje predlaže RH nisu komparativno prihvatljive, ako ih odlučite revidirati, mi imamo prostora za suradnju", rekao je iranski ministar.

U Teheranu su, usporedo s boravkom ministra Picule u nadležnim institucijama razgovarali predstavnici Luke Rijeka upravo o tom pitanju. Prema riječima Veljka Srdoča, pomoćnika komercijalnog direktora, riječka Luka je nekad bila odredište iranskih brodova i Hrvatska želi dio tih brodova vratiti u Rijeku.

Ministar Picula je u razgovoru istaknuo da su RH i njezina ekonomija danas tako profilirani da su u stanju preuzeti poslove velikih projekata s područja brodogradnje, naftne industrije, infrastrukture, metalurgije i strojogradnje, izgradnje i remonta iranskih tračničkih vozila, elektroničke industrije, telekomunikacijske opreme, farmaceutike, pa sve do turizma. Hrvatska nudi Iranu i korištenje svojih slobodnih zona, dok iranska strana nudi korištenje lučkih kapaciteta luke Bandar Abbas.

Dvojica ministara složila su se da je potrebno povećati vrijednosti međusobne robne razmjene, koja je prošle godine iznosila sedam milijuna dolara, a koja bi se, prema riječima iranskog ministra, mogla povećati na 10 od 15 milijuna. Tome bi trebao pripomoći i sljedeći bilateralni sastanak, 4. sjednica Mješovitoga gospodarskog odbora, za koji je Picula predložio i termin održavanja, početkom lipnja u Zagrebu. On je u razgovoru podsjetio da su dvije zemlje potpisale sve sporazume važne za gospodarsku razmjenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta hrvatskog šefa diplomacije Iranu dvije su zemlje u utorak potpisale sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a u srijedu je članica uprave HBOR-a (Hrvatska banka za obnovu i razvoj) Marija Kolarić potpisala Memorandume o razumijevanju s Izvozno-garancijskom agencijom Irana te s Izvozno-razvojnom bankom Irana. Tim sporazumima dvije zemlje, svaka svome izvozniku, pružaju potporu u financiranju i osiguravanju, čime bi se trebao omogućiti porast robne razmjene.

U završnoj izjavi za hrvatske novinare, Picula je kazao kako vjeruje da je ovim posjetom Hrvatska uspjela "pomaknuti stvari".

Tijekom dva dana službenih razgovora razmijenjena su i mišljenja o aktualnim pitanjima iz međunarodne politike.

"Dobra tradicija Irana i Zagreba sada je nadograđena jasnom perspektivom", kazao je ministar dodajući da su se dvije strane "u svim razgovorima nastojale usredotočiti na budućnost".
O prijedlogu za nastup iransko-hrvatskih poduzeća na trećim tržištima ministar je kazao da zajednički projekti nisu novost, te je o tome već bilo riječi prijašnih godina kada su Iran i RH i BiH potpisali Sporazum o trostranoj suradnji.

Iran se želi razvijati kao regionalni čimbenik u proizvodnji električne energije, jer nastoji izgraditi energetski sektor koji bi bio neovisan o industriji nafte. Hrvatska ima svoju priliku u to se uključiti, kazao je Picula.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara