razminiranje kod lasinje uz pomoć njemačke vlade

Pirotehničko radilište u općini Lasinja kod Karlovca, veličine 100 tisuća četvornih metara, posjetili su danas stalni zamjenik njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Laurids Hoelscher, predstavnica austrijskog veleposlanstva Ursula Fahringer, regionalni direktor humanitarne zaklade Arbeiter Samariter Bund (ASB) Wolfgang Gressmann, te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth. L

Razminiranje obavlja tvrtka Dok-ing iz Zagreba, a financira ga njemačka vlada uz posredovanje ASB-a.

Njemačka je najveći strani donator za razminiranje u Hrvatskoj i samo ove godine osigurala je 780 tisuća eura za deset projekata, ukupne površine od oko 500 tisuća četvornih metara, istaknuo je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth.

Uz riječi zahvale, Jungwirth je rekao da se jedan od tih projekata provodi upravo u Lasinji te da je do sada izvađeno više od 400 mina, od kojih oko 300 protupješačkih i 100 protutenkovskih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razminiranje će trajati još oko dva tjedna te se očekuje znatno veći broj izvađenih mina jer je riječ o prostoru koji je bio ratna linija razgraničenja, pa je mina izuzetno puno, dodao je.

Stalni zamjenik njemačkog veleposlanika Laurids Hoelscher rekao je da je njemačka vlada u protekle tri godine uložila u Hrvatsku 1,8 milijuna eura za 23 projekta razminiranja na površini od milijun četvornih metara.

Naglasio je da time Njemačka želi pridonijeti uklanjanju posljedica rata, solidarizirati se s Hrvatskom na otklanjanju problema mina te pridonijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara