Razočaravajući napredak u ljudskim pravima na Balkanu

BALKANSKEzemlje ostvarile su u 2002. razočaravajući napredak u ljudskim pravima najviše zahvaljući odbijanju pune suradnje s Haškim sudom (ICTY), ocijenio je Human Rights Watch (HRW) u svojem godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu.

´Nasuprot većem dijelu prošloga desetljeća u ovoj godini je ostvaren neprekidan mir, ali razočaravajući napredak u ljudskim pravima´, stoji u izvješću o 2002. godini te organizacije za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka.

´Nastavak neuspjeha vlada da se obračunaju sa zločinima počinjenim tijekom ratova nastalih raspadom Jugoslavije bio je glavni problem sa štetnim utjecajem na povratak izbjeglica, pomirbu i političku normalizaciju´, stoji u skupnom dijelu izvješća o Hrvatskoj, Jugoslaviji, BiH i Makedoniji.

´Balkanske države nisu slijedile put mnogih bivših sovjetskih zemalja nazad prema autoritarnosti prošlosti, ali nisu niti nedvosmisleno izabrale vladavinu zakona, poštivanje ljudskih prava i europske integracije´, ocjenjuje HRW.

Za Hrvatsku u skupnom dijelu HRW kaže da se predsjednik Stjepan Mesić snažno zalagao za pozivanje na odgovornost za ratne zločine i suradnju s Haškim sudom, ali da je imao malo vlasti da to i provede, dok je hrvatska vlada neumoljivo odbila uhititi dvojicu hrvatskih generala koje je tražio Haški sud.

HRW navodi da se više od polovice od 24 osobe koje je optužio ICTY, među njima i najtraženiji Radovan Karadžić, nalaze na slobodi u Republici Srpskoj koja odbija surađivati sa Sudom.

SR Jugoslavija također izbjegava svoje obveze prema ICTY-ju. Zakon koji je usvojila pod pritiskom prijetnje Sjedinjenih Država da će joj uskratiti pomoć pun je rupa, a unatoč zahtijevima Suda nastavlja skrivati optuženog vojnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića, stoji u izvješću.

HRW primjećuje da Haški sud još nije optužio niti jednog kosovskog Albanca za ratne zločine tijekom kosovskog sukoba unatoč pokrenutim istragama, niti su Srbija ili UN-ova misija na Kosovu pozvali na odgovornost niže rangirane Srbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW navodi da su, istina, vlasti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji tijekom 2002. pokrenule suđenja za ratne zločine ali da su ´u sve tri zemlje ti postupci bili ozbiljno manjkavi uz očigledne pritiske na svjedoke i pristrano sudstvo´.

HRW zaključuje da se u 2002. godini Balkan nije pomirio sa svojom ratnom prošlošću.

´Rezultat je bila teška nepravda tisućama žrtava ratnih zločina počinjenih tijekom jugoslavenskih ratova´, kaže organizacija za zaštitu ljudskih prava.

To je također imalo duboke posljedice na obnovu regije, reintegraciju i politički razvitak.

´S etničkim zajednicama koje jedna drugu i dalje smatraju kolektivno krivom za ratne zločine izbjeglice i prognanici oklijevaju vratiti se doma u zajednice gdje će biti u manjini´, kaže HRW.

Što više, nastavlja HRW, nepozivanje na odgovornost za nasilja tijekom rata pomoglo je da se održe zakoni koji su neke izbjeglice i prognanike lišili njihove predratne imovine uz navod da su svoje domove napustili dragovoljno, a ne iz straha.

Više od 1,5 milijun izbjeglica i prognanika ne može ili se ne želi vratiti u svoje predratne domove, a etničko čišćenje postaje tako sve više nepovratno, kaže HRW.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara