Razriješen ravnatelj KB Split Dinko Mirić

UPRAVNO vijeće Kliničke bolnice Split razriješilo je dužnosti ravnatelja bolnice Dinka Mirića ne prihvativši njegovo pismeno očitovanje o razlozima gubitaka od 65 milijuna kuna ostvarenih prošle godine.

Dinko Mirić, koji je došao na sjednicu, rekao je kako moli članove Upravnog vijeća da ga poštede glasovanja, podijelio novinarima svoje pismeno očitovanje i, uz riječi da je to politička smjena i prava farsa, napustio sjednicu.

Predsjednik Upravnog vijeća Vinko Maroević rekao je novinarima da je iznenađen postupkom dr. Mirića te je ponovio kako Mirićeva smjena nije politička, odnosno da nije smijenjen zato što je član SDP-a, nego isključivo po sili zakona. "Zakon donesen prošle godine sili nas da u roku od 30 dana, po saznanju o poslovanju s minusom, odnosno s gubitkom, postupimo tako", rekao je Maroević podsjetivši na 2000. godinu kada je dužnosti razriješen ravnatelj Mihovil Biočić iz HDZ-a, premda je pozitivno poslovao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda se kao razlog Biočićeve smjene, na čije je mjesto postavljen Dinko Mirić, navodilo da ima puno improvizacija u radu, da je na nekim odjelima zbog neodgovarajućih uvjeta rad zabranjen, da je bolnica često po novinama, da su dodjeljivane upitne specijalizacije i sl., a to se sve, primijetio je Maroević, može i danas reći.

Sada već bivši ravnatelj bolnice u svom pismenom obrazloženju ističe kako je gubitak bolnice neminovan zato što KB Split ima najmanju kvotu po krevetu od svih kliničkih bolnica u Hrvatskoj. Mirić tvrdi da je u protekle četiri godine mjesečno u prosjeku za poslovanje imao oko 36 milijuna kuna, a za normalno funkcioniranje bolnice bilo je potrebno skoro 45 milijuna kuna. Podsjeća također kako je u vrijeme dok je on bio ravnatelj u protekle četiri godine, zahvaljujući njegovim naporima i naporima kolega, u bolnicu investirano 55 milijuna kuna donacija, te da je dio bolničkih odjela, za koje nije imao namjenska sredstva, bilo neophodno urediti jer su bili u katastrofalnom stanju.

Upravno vijeće je nakon razrješenja dužnosti Dinka Mirića imenovalo povjerenstvo za primopredaju dužnosti koja će se obaviti za sedam dana, kada ministar zdravstva Andrija Hebrang potpiše ovu odluku Upravnog vijeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara