Razriješeno 14 godina staro ubojstvo obitelji Olujić

UBOJSTVO četveročlane obitelji Olujić, ubijene u veljači 1992. u svome domu u Cerni na županjskom području, razriješeno je nakon 14-godišnje kriminalističke istrage, objavljeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vinkovcima.

U vezi s tim zločinom policija je jutros privela istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru četvoricu hrvatskih državljana, dok identitet petoprijavljene muške osobe još nije u potpunosti utvrđen.

Slučaj je razriješila vukovarsko-srijemska policija u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a, policijskim upravama zagrebačkom i zadarskom, vojnom policijom MORH-a te državnim odvjetništvom, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su, osim čelnika PU vukovarsko-srijemske, nazočni bili i ravnatelj policije Marijan Benko te zamjenik ravnatelja policije Ivan Nađ.

Predstavljajući rezultate istrage ubojstva Radomira Olujića (1954.), po nacionalnosti Srbina, njegove supruge Anice (1955.), Hrvatice, i njihovo dvoje malodobne djece - kćeri Milene (1976.) i sina Marka (1979.), ravnatelj policije Marijan Benko rekao je da su istražnom sucu privedeni T.M. (1960.) za kojega je utvrđeno da je nalogodavac ubojstva, M.J. (1973.), Z.P. (1973.) i D.L. (1973.) koji je aktivni pripadnik Hrvatske vojske, dok se traga za nepoznatom osobom znanom pod nadimkom Bosanac.

U vezi sa slučajem policija je privela i M.S. (1956.), ali je on, nakon što je dao iskaz, pušten na slobodu.

Sumnjiči ih se da su u noći sa 17. na 18. veljače 1992. u Cerni u obiteljskoj kući u Ulici braće Radića 51/A iz automatskog vatrenog oružja usmrtili Aleksandra, Anicu, Milenu i Marka Olujića nakon čega su po kući postavili eksploziv koji je trebao uništiti mjesto događaja s tragovima te da su otuđili zlatni nakit, oružje koje je Radomir Olujić posjedovao i druge vrijedne predmete iz kuće.

Očevidom na mjestu događaja, koji su obavili istražni sudac tadašnjeg Okružnog suda u Osijeku uz nazočnost okružnog javnog tužitelja u Osijeku, utvrđeno je da do detonacije nije došlo unatoč pokušaju paljenja sporogorućeg štapina, rekao je Benko. Dodao je kako su u vrijeme počinjenja tog ubojstva osumnjičeni bili pripadnici HV-a čije su postrojbe 1992. bile smještene u Komletincima nedaleko od Vinkovaca.

Na pitanje novinara o kvalifikaciji ubojstva obitelji Olujić, s obzirom na to da se dogodilo 1992., a pod sumnjom su pripadnici HV-a, ravnatelj policije rekao je kako policija smatra da je riječ o ubojstvu iz koristoljublja, a da je na državnom odvjetništvu da odluči o kakvom je točno kažnjivom djelu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša kvalifikacija ne obvezuje državno odvjetništvo", zaključio je Benko poručivši kako takva djela, iako počinjenja prije puno godina, poput ubojstva obitelji Olujić, "nisu zaboravljena i policija konstantno radi na njihovu razrješenju".

Pomoćnik ravnatelja policije Ivan Nađ naveo je da je ove godine u Hrvatskoj počinjeno 37 ubojstava, koliko i u istom razdoblju prošle godine, te kako su sva ubojstva počinjena u ovoj godini i razriješena.

"To jasno pokazuje da samo stručan i profesionalan rad mogu dovesti do rezultata poput ovoga", poručio je Nađ.

Osumnjičenima za ubojstvo obitelji Olujić određen pritvor

Četvorici muškaraca koji su uz kaznenu prijavu jutros privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru pod sumnjom da su u veljači 1992. sudjelovali u ubojstvu četveročlane obitelji Olujić u Cerni, određen je 48-sati pritvor, potvrdio je istražni sudac Slavko Teofilović, kojemu su osumnjičenici privedeni.

Po njegovim riječima, osumnjičeni T.M. i M.J. branili su se tijekom saslušanja šutnjom, dok su Z.P. i D.L. rekli kako su bili u obiteljskoj kući Olujić u vrijeme kada se dogodilo ubojstvo, ali da nisu počinili kažnjivo djelo za koje ih se optužuje.

Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara