Razvoj cjepiva koje odolijeva mutiranom virusu ptičje gripe

DOBRA vijest stiže s japanske strane, naime, znanstvenici su na tragu humanog cjepiva koje bi moglo stati na kraj ptičjoj gripi koje bi bilo učinkovito i u slučaju mutacije tog virusa. Postojeće cjepivo protiv tog virusa postaje nedjelotvorno ukoliko on mutira zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija strahuje od nove pandemije.

Japanska metoda razvoja cjepiva je ta da ciljaju na unutrašnjost virusa, a ne na njegovu površinu, jer se u slučaju mutacije unutrašnjost rijetko mijenja, pojasnio je Tetsuya Uchida, znanstvenik nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

"Naš je cilj sprječavanje udvostručenja virusa kako bi stvorili izglede za stvaranje učinkovitog cjepiva protiv brojnih virusa gripe", kazao je Uchida. Testovi koji su provedeni na miševima zaraženim raznim tipovima ptičje gripe obećavaju, sljedeći je korak pokretanje testova na miševima koji će biti nosioci transplantiranih ljudskih gena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim znanstvenika okuplja stručnjake nacionalnog instituta za zarazne bolesti, znanstvenici s dva japanska sveučilišta i iz razvojnog laboratorija tvrtke kemijskih proizvoda NOF.

Prva pojava virusa ptičje gripe koja je bila 2003. godine više od 200 ljudi u svijetu je izgubilo život, a perad je masovno ubijana, WHO je upozorila kako bi moguća mutacija virusa mogla prerastu u pandemiju razornog opsega s više milijuna mrtvih.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara