Razvoj Googlea zabrinuo stručnjake za zaštitu privatnosti

NAJMOĆNIJA Internet tvrtka, Google, već se neko vrijeme ne može zvati tražilicom. Iako pretražuje i indeksira više od osam milijardi Internet stranica, cijeli niz novih i besplatnih servisa koje nudi Google je u SAD-u izazvao novu raspravu o zaštiti privatnosti korisnika dotičnih servisa.

Uz izuzetno moćnu i ultrapopularnu tražilicu, koju svakodnevno koriste na stotine milijuna ljudi, Google nudi i besplatan e-mail s više od 2 GB prostora, blog servis, satelitske karte cijelog svijeta, a razvija i alat koji će omogućiti brže učitavanje Internet stranica, kao i vlastiti servis za plaćanje preko Interneta.

Iako velik dio korisnika Interneta s nestrpljenjem čeka koju će novu tehnologiju Google besplatno ponuditi svojim korisnicima, neki američki IT stručnjaci tvrde da Google o svojim korisnicima jednostavno zna previše: što čitaju, po kojim stranicama surfaju, gdje putuju, kome i što pišu mailom, što kupuju i kako plaćaju...

"Radi se o ogromnom broju osobnih informacija u jednoj košari. Google postaje jedan od najvećih rizika za privatnost na Internetu." - ustvrdio je u razgovoru za IT portal Wired News Chris Hoofnagle, viši savjetnik u američkom Centru za privatnost elektronskih informacija.

Hoofnagle ne implicira da bi Google mogao svjesno i zlonamjerno iskoristiti gomilu privatnih podataka o svojim korisnicima, ali ističe da bi sama činjenica da se pod jednim "digitalnim krovom" nalazi ogroman broj osobnih podataka mogla od Googlea napraviti savršenu metu za hackere i/ili pretjerano revne dužnosnike sigurnosnih i obavještajnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hackerskim metodama ili pak uz eventualnu pomoć nekog od zaposlenika Googlea, zlonamjerne bi osobe mogle doći do privatnih podataka koji bi mogli biti iskorišteni za ucjenu ili krađu identiteta, upozoravaju stručnjaci.

Pri svakoj upotrebi bilo kojeg od niza Googleovih servisa, na Googleovim serverima ostaje upisano što je korisnik radio (koji je termin tražio, što je i kome pisao mailom, koju je adresu tražio na stranici Google Maps, koje je proizvode tražio koristeći servis Froogle...), zajedno s njegovim IP brojem. Mailovi koje primaju i šalju surferi koristeći Google Mail nikad se ne brišu sa servera, a Googleov softver koji bi trebao ubrzati učitavanje stranica pamtit će sve web zahtjeve koji prolaze kroz Googleove routere.

Google ne želi javno otkriti koliko dugo osobne informacije ostaju na njihovim serverima, ali tvrde da ne bilježe "privatne informacije kojima se surfer može indentificirati", iako je IP adresa upravo to – informacija preko koje se može doći do konkretne osobe.

No, valja reći da su zasad sve zamjerke na račun ogromnog broja privatnih informacija koje o svojim korisnicima prikuplja Google neutemeljene, jer u tom Internet gigantu itekako drže do sigurnosti.

Tako do dana današnjeg nije zabilježen ozbiljniji upad u Googleovu bazu privatnih podataka, odnosno ugroza privatnih podataka koje prikuplja Google. Hoće li tako ostati i u budućnosti, pokazat će vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara