Reagiranja na Ashdownov preustroj Mostara

ODLUKA visokog predstavnika Paddya Ashdowna, kojom je on u srijedu nametnuo Statut za preustroj Mostara, našla se u središtu proturječnih reakcija mjesnih mostarskih hrvatskih i bošnjačkih političkih dužnosnika.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara Josip Merdžo izrazio je nezadovoljstvo nacionalnim sastavom budućega mostarskog Gradskog vijeća. Po Ashdownovoj odluci Gradsko vijeće Mostara obuhvaćat će 35 članova, od kojih su 15 Hrvata, 15 Bošnjaka, četiri Srbina i jedan iz reda tzv. "ostalih". Merdžo smatra kako je takav nacionalni sastav vijećničkih mandata nedemokratski jer Hrvati u Mostaru čine 60 posto cjelokupnog biračkog tijela a u Gradskom vijeću imaju 42 posto vlasti.

Načelnik dosadašnje većinske bošnjačke mostarske općine Stari Grad i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Zijad Hadžiomerović je izjavio kako njegova stranka Ashdownovo rješenje za Mostar smatra lošim. "Od sada pa do sudnjega dana Hrvat će biti gradonačelnik Mostra, to je porazno za ovaj grad i za bosansku civilizaciju u BiH uopće", rekao je Hadžiomerović komentirajući Ashdownovo nametanje preustroja Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekadašnji gradonačelnik Mostara i bivši dužnosnik SDA a sada istaknuti član Stranke za BiH Safet Oručević ocijenio je pozitivno Ashdownovu odluku za Mostar. Oručević se nada da će svi, kako se izrazio, dobronamjerni političari provesti Ashdownov Statut za Mostar. "Mostar ovim (Ashdownovim) prijedlogom jest, za sada, poseban slučaj, ali je ovo i otvoreni poziv najvišim političarima ove zemlje (BiH) da ovakva rješenja prenesu i u druge višenacionalne gradove i vrate i zaštite prava svih naroda", kazao je Oručević.

Ashdown je svojom odlukom ukinuo dosadašnjih šest mostarskih općina (tri većinske hrvatske, tri većinske bošnjačke) koje su sada prerasle u šest izbornih jedinica.

(Hina) pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara