Reagiranja u BiH na izjave Del Ponte

PREDSTAVNICI međunarodnih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini u četvrtak nisu željeli komentirati tvrdnju glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte da se Radovan Karadžić nalazi u Beogradu ali su potvrdili kako će se nastaviti poduzimati odlučne mjere s ciljem da se on ali i svi ostali bjegunci što prije privedu pravdi.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Vedran Peršić kazao je novinarima u Sarajevu kako "OHR ne zna gdje se u ovom trenutku nalazi Karadžić" pa tako ne može ni komentirati izjavu Del Ponte.

"Možemo međutim potvrditi kako će se nastaviti poduzimati napori čiji je cilj Karadžićevo uhićenje i onemogućavanje onih koji mu pružaju potporu u bijegu", kazao je glasnogovornik Ashdownova ureda.

Odgovarajući na pitanje jesu li nedavne pojačane aktivnosti protiv Karadžićevih suradnika mogle biti razlogom njegova bijega u Beograd on je istaknuo kako je ovotjedna zajednička odluka Visokog predstavnika i američke administracije o stavljanju na "crnu listu" deset osoba iz Republike Srpske osumnjičenih za pomaganje Karadžića samo jedan od takvih koraka.

Prošle godine na udaru su se našli i Momčilo Mandić te Milovan Bjelica za koje se drži kako su bili ključni financijeri Karadžićeva skrivanja.

Američki veleposlanik u BiH Clifford Bond je u intervjuu za Televiziju Federacije BiH (FTV) emitiranom u srijedu potvrdio kako se vodi istraga protiv još nekih osoba za koje se sumnja da pomažu ratnim zločincima. "Bit će još imena na ovim listama", kazao je američki diplomat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Stabilizacijskih snaga u BiH (SFOR) Dave Sullivan također se nije želio upustiti u komentiranje tvrdnji kako se bivši vođa bosanskih Srba sada nalazi u Srbiji kazavši samo kako SFOR ne iznosi obavještajne podatke kojima raspolaže.

Sullivan je međutim podsjetio na nedavnu izjavu zapovjednika SFOR-a, američkog generala Virgila Packetta, koji je ustvrdio kako se "steže obruč oko Karadžića" a mreža njegove potpore postupno razbija.

Glasnogovornik SFOR-a je potvrdio kako se dvojica bivših policajaca Republike Srpske i dalje nalaze u pritvoru Stabilizacijskih snaga te da su podvrgnuti ispitivanju. Dušan Bato Tešić i Željko Janković Luna uhićeni su u odvojenim operacijama SFOR-a na Palama i u Bijeljini tijekom siječnja. Za obojicu se zna kako su tijekom rata i nakon njega bili pripadnici posebnih policijskih postrojbi koje su imale zaduženje štititi Karadžića.

"Mogu potvrditi da su Tešić i Janković još uvijek na ispitivanju na sigurnoj SFOR-ovoj lokaciji. SFOR je iznimno zadovoljan razinom njihove suradnje i informacijama koje su prikupljene tijekom ispitivanja", kazao je Sullivan.

On je pojasnio kako informacije prikupljene od Tešića i Jankovića predstavljaju "temelj za buduće operacije protiv osumnjičenih za ratne zločine i njihovih pomagača".

Tešić i Janković, kako je kazao Sullivan, ostat će na raspolaganju istražiteljima SFOR-a dok god to bude potrebno jer to dopušta mandat koji je snagama NATO-a u BiH dat temeljem Daytonskog sporazuma. Oni za sada nemaju kontakt sa svojim odvjetnicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara