Reakcija Vlade na najavu štrajka Carinskog sindikata Hrvatske

HRVATSKA Vlada danas je, reagirajući na najavu Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) da će carinici štrajkati od 19. prosinca od 27. prosinca, ustvrdila da bi taj štrajk bio nezakonit i neutemeljen.

Sindikat je najavio štrajk jer je Vlada odbila njegove zahtjeve za povećanjem plaća i drugih prava carinika.

Vlada ističe da je ´netočna tvrdnja u najavi štrajka CSH-a da ´nikakav dogovor, pregovor ili postupak mirenja nije dao odgovarajuće rezultate za sindikat i njegovo članstvo´´.

U priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću navodi se da je s predstavnicima CSH-a održan niz radnih sastanaka uz nazočnost predstavnika Ministarstva financija, Carinske uprave i Sindikata državnih službenika i namještenika na kojem su predstavnici sindikata dobili iscrpne odgovore na sve svoje zahtjeve. Tom je prigodom također dogovoren način daljnje zajedničke suradnje CSH-a s drugim sindikatima u Pregovaračkom odboru sindikata državnih službi na rješavanju interesnih pitanja. Pitanja organizacije i uvjeta rada u Carinskoj upravi predmet su zajedničkog razmatranja i predlaganja odgovarajućih rješenja između dvaju sindikata i ravnatelja Carinske uprave, o čemu su predstavnici CSH bili obaviješteni. Prijedlozi CSH-a, koji su izvan djelokruga Carinske uprave i Pregovaračkog odbora, razmatrat će se u sklopu djelokruga radne skupine za pripremu reforme državne uprave.

Također, stoji u priopćenju, nije točan navod kako je potpredsjednik Vlade dr.sc. Granić prihvatio prijedlog za sklapanje posebnog granskog Kolektivnog ugovora za zaposlene u carini. Budući da je Carinska služba dio državne uprave, zaposleni ostvaruju svoja prava putem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kojem je pristupio i CSH. Slijedom toga, okolnost da je donesena odluka o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora u Ministarstvu financija - Carinskoj upravi, nije dovoljan razlog za ustrajanje na posebnom kolektivnom ugovoru samo za zaposlene u Carinskoj upravi, kaže se u priopćenju.

Budući da se CSH kao potpisnik Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike obvezao na poštivanje socijalnog mira, Vlada smatra kako ne postoji opravdani razlog za štrajk jer Vlada u potpunosti poštuje potpisani Kolektivni ugovor. Stoga se u ovom slučaju ne može tvrditi da postoji bilo kakav spor između Vlade i CSH-a oko ispunjavanja Kolektivnog ugovora, ocjenjuje se. Ako bi, ističe se u priopćenju, zaista i postojao kolektivni radni spor, CSH bi bio dužan zatražiti pokretanje postupka mirenja sukladno odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora kojima je određeno da štrajk ne može započeti bez predviđenog postupka mirenja.

U najavi štrajka također se navodi da će se štrajk održati ´na cijelom carinskom području Republike Hrvatske, odnosno na poslovima iz djelokruga rada uposlenika Carinske uprave´. Iz toga je vidljivo da CSH u štrajk namjerava uključiti i zaposlenike Carinske uprave koji nisu članovi CSH-a te na taj način ograničiti njihovo pravo na rad, što je protivno zakonu - zaključuje se u priopćenju.

Budući da je CSH najavio štrajk za koji nisu ispunjeni uvjeti, Vlada najavljeni štrajk smatra nezakonitim te će sukladno Zakonu o radu poduzeti zakonom utvrđene mjere za proglašenje štrajka nezakonitim. Sukladno odredbama Zakona o radu za sudjelovanje u nezakonitom štrajku predviđene su određene posljedice po organizatore i one koji u takvom štrajku sudjeluju. Istodobno će se od organizatora štrajka zatražiti naknada štete, kaže se na kraju priopćenja iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara