Reakcija Vlade na navode stožera za zaštitu prava radno neangažiranih radnika Borova

VLADA RH smatra neprihvatljivim navode Stožera za zaštitu prava radnoneangažiranih radnika Borova d.d. u vezi s rješavanjem radnopravnog statusa 1746 radnika Borova, koji su radno neangažirani posljednjih 12 godina, kao i njihove najave prosvjeda u Zagrebu, priopćeno je popodne iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se podsjeća da je početkom veljače ove godine održan prvi sastanak na kojem je dogovoreno osnivanje i aktivnosti užeg i šireg sastava Povjerenstva, kako bi se, na temelju Zakona o radu, izradio sveobuhvatni program zbrinjavanja viška radnika te nacrt sporazuma o nagodbi u vezi s osiguranjem otpremnina i drugih naknada.

U navedene aktivnosti osim Uprave i Nadzornog odbora Borova, uključene su i druge državne institucije, Vukovarsko-srijemska županija te predstavnici sindikata i zainteresiranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku, održanom 14. ožujka u Uredu za socijalno partnerstvo, izvršena je analiza učinjenog s prethodnih sastanaka te je dogovoren niz daljnjih aktivnosti koje je potrebno provesti suradnjom svih - prije svega Uprave i sindikata - do 28. ožujka ove godine, kako bi se nakon toga u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, mogli precizno definirati rokovi u kojima je moguće ostvariti program zbrinjavanja radno-neangažiranih radnika Borova.

S takvim zaključcima suglasile su se i predstavnice Stožera te je zato neprihvatljivo i nerazumljivo da u međuvremenu iznose neistinite podatke o načinu rješavanja radnog statusa radnika, navodi se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose javnošću.

Također se ističe da "u ovom trenutku nema razloga za najavljeni prosvjed već je u dogovorenim rokovima potrebno izvršiti odgovarajuće predradnje kako bi se do kraja ovog mjeseca u Ministarstvu gospodarstva utvrdile daljnje zakonom određene aktivnosti".

Dvjestotinjak radnika Borova jutros je mirno prosvjedovalo pred ulazom u tvornicu, a prosvjed je okončan dogovorom o njegovu nastavku u četvrtak, 20. ožujka, ispred sjedišta Vlade u Zagrebu. Branka Balić, predsjednica Stožera za zaštitu prava prognanih radnika Borova rekla je da će tražiti da ih u Zagrebu primi premijer Ivica Račan, kako bi ga upoznali sa zahtjevima 1746 prekobrojnih radnika Borova. Od Uprave i vlasnika Borova - Hrvatskog fonda za privatizaciju, radnici zahtijevaju isplatu otpremnina u iznosu od 3.000 kuna po godini radnog staža, a kao najnoviji zahtjev ističu isplatu neisplaćenih zaostalih minimalnih plaća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara