Reakcije na bombaški napad na grob Alije Izetbegovića

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine priopćilo je u petak da je preuzelo istragu o eksploziji na grobu nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića imajući u vidu značenje koje je ta politička ličnost imala te zbog postojanja utemeljene sumnje da je u pitanju kazneno djelo čiji je cilj bio nanijeti štetu državi BiH.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se da je državni tužitelj Miroslav Marković preuzeo koordinaciju rada pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH te MUP-a Sarajevske županije.

Tužiteljstvo je potvrdilo da je u eksploziji koja se dogodila oko tri sata ujutro uništen dio spomenika na Izetbegovićevu grobu no posmrtni ostaci nekadašnjeg predsjednika nisu oštećeni.

Tužitelj Marković je tijekom očevida novinarima kazao da u tom slučaju postoje jasna obilježja terorističkog djela s vjerojatnim političkim motivima.

Također je izjavio da je utvrđeno da kamere za nadzor koje postoje na groblju Kovači nisu bile u funkciji u vrijeme kada se dogodio bombaški napad na Izetbegovićev grob.

Predsjednik fonda koji održava groblja nekadašnjih pripadnika Armije BiH Emir Zlatar lokalnim je medijima izjavio da su kamere bile izvan uporabe zbog popravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Policijske misije Europske unije u BiH (EUPM) Vincenzo Copolla miniranje groba Alije Izetbegovića ocijenio je ozbiljnim incidentom zbog kojega je izrazio zabrinutost.

Copolla je u pisanoj izjavi potvrdio da europski policajci nadziru istragu a sudjelovat će i u svim konzultacijama te ponuditi svu potrebnu pomoć lokalnoj policiji.

Mnoge političke stranke tijekom dana oštro su osudile skrnavljenje Izetbegovićeva groba uz ocjenu da je riječ o napadu na mir i stabilnost cijele države.

Iz Republike Srpske također su slijedile osude no uz neke neobične komentare.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić tako je u Banjoj Luci izjavio da se ne može oteti dojmu kako se ovime zapravo pokušava "skrenuti pozornost s otkrivanja istine o stradanju srpskog naroda u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara