Reakcije na napad u Iraku u kojem je poginulo 14 talijanskih vojnika

ATENTAT u kojem je, prema posljednjim podacima, usrijedu poginulo 14 talijanskih vojnika raspoređenih u Nasiriji u Iraku, izazvao je brojne reakcije diljem svijeta.

Papa Ivan Pavao Drugi je u srijedu izrazio "tugu" zbog atentata izvedenog kamionom-bombom u srijedu ujutro u kojem je živote izgubilo 14 talijanskih vojnika u Iraku, te je žestoko osudio ovaj čin nasilja.

"S dubokom sam tugom saznao za najnoviji atentat u Nasiriji u Iraku u kojem su talijanski vojnici i karabinjeri izgubili živote tijekom velikodušnog obavljanja mirovne misije", kazao je Sveti otac.

Talijanske stranke oporbe također su odmah reagirale na vijest o atentatu i gubitku 14 talijanskih vojnika, zatraživši povlačenje talijanskih postrojbi iz Iraka.

"Talijanska je misija narušena, to nije mirovna misija, ona se pretvorila u rat", kazao je Fausto Bertinotti, tajnik Komunističke refondacije.

"Imamo nepostojeću vanjsku politiku, potpuno podređenu SAD-u. Odmah moramo povući sve vojnike koji se nalaze na ratnom području", kazao je vođa Komunističke stranke Oliviero Diliberto.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je solidarnost s talijanskom vladom i uputio izraze sućuti obiteljima žrtava.

"Želim izraziti duboku solidarnost i iskrenu sućut obiteljima žrtava, talijanskoj vladi i karabinjerima", rekao je Prodi, odavši počast poginulim vojnicima i "njihovoj beskranoj žrtvi i odricanju u pokušaju da zaštite civilno stanovništvo bez obrane u izrazito teškim uvjetima u zemlji".

Osudama se priključio i visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost EU-a Javier Solana koji je pismom talijanskom ministru vanjskih poslova izrazio solidarnost s Italijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želim izraziti Vama i talijanskoj vladi kao i zapovjedništvu talijanske vojske sućut zbog ove tragedije. Šaljem i najdublju sućut obiteljima žrtava ovog užasnog napada", stoji u pismu kojeg je Solana uputio talijanskom ministru vanjskih poslova Francu Frattiniju.

Francuska "najoštrije osuđuje" ovaj "užasni" atentat, izjavio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ministar Dominique de Villepin je najoštrije osudio ovaj užasni atentat koji je tako jako pogodio jednog od naših najbližih prijatelja i saveznika", rekao je glasnogovornik Herve Ladsous.

Poljska izražava "najdublje žaljenje" zbog atentata u kojem je život izgubilo 14 talijanskih vojnika, kazao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Boguslaw Majewski.

"To je novi dokaz da su terorističke operacije, koje vode snage sklone Sadamu Huseinu, organizirane i planirane", drži Majewski.

Nakon vijesti o atentatu, "volja Španjolske da zadrži u Iraku svoj kontigent s 1.250 vojnika je nepokolebana".

Znamo da je situacija u Iraku složena na polju sigurnosti, ali volja da ostanemo u Iraku nije promijenjena, rekao je glasnogovornik španjolskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Belgije Joschka Fischer i Louis Michel izrazili su u srijedu "duboku šokiranost" i "zgroženost" nakon vijesti o atentatu u Nasiriji.

"Duboko smo šokirani i zgroženi ovim užasnim terorističkim činom", stoji u brzojavu što ga je Fischer poslao Frattiniju.

"Ministar želi izraziti najprije sućut obiteljima žrtava ovog kukavičkog napada te izražava najdublju solidarnost s talijanskom vladom", navodi se u priopćenju belgijskog ministarstva vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara