Reakcije na Powellov govor o Iraku

GOVOR američkog državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti i prezentacija dokaza o iračkoj nesuradnji s inspektorima UN-a izazvala je brojne reakcije u svijetu.

Njemačka

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer zatražio je u Ujedinjenim narodima da se inspektorima oružja ´da vremena´ te naglasio da treba ´ustrajati u traženje miroljubivog rješenja´ iračke krize. ´Inspektorima treba dati stvarnu šansu i vremena koliko im treba´, rekao je Fischer.

Prigovorivši Bagdadu da nije poštivao svoje obveze, Fischer je istaknuo da se Irak mora ´razoružati, otvoreno i miroljubivo, u punoj suradnji s inspektorima oružja i bez odlaganja´.

Kanada

Kanadski ministar vanjskih poslova Bill Graham ocijenio je da je govor američkog državnog tajnika Colina Powella bio ´uvjerljiv´ u smislu da se irački predsjednik Sadam Husein s inspektorima UN-a ´igra skrivača´, ali je naglasio da to nije dovoljno za pokretanje rata.

´Nismo došli do točke da je pribjegavanje sili neophodno, ali smo došli do točke kada nema puno vremena da se Sadam Husein pokori odredbama rezolucije 1441 UN-a´, ocijenio je Graham.

Portugal

Portugalska je vlada ocijenila da govor američkog državnog tajnika Colina Powella ´potvrđuje sumnje´ izražene u izvješćima UN-ovih inspektora oružja. Premijer Jose Manuel Durao Barroso jedan je od potpisnika pisma osmorice europskih čelnika koji su prošli tjedan dali SAD-u punu podršku glede pitanja iračkog razoružanja.

Danska

Danska vlada ´daje potporu odlukama Vijeća sigurnosti i nastavku misije UN-ovih inspektora´, rekao je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller. Osvrćući se na ´oštar´ govor Colina Powella, Moeller ga je ocijenio ´pozitivnim´, jer je ´SAD međunarodnoj zajednici ponudio svoje dokaze, ili bolje rečeno naznake, o iračkom nepoštivanju obveza´.

´Ali mir još uvijek ima šansu, a Sadam Husein posljednju šansu. Na Iraku je da pobije američke tvrdnje i dokaže da ne posjeduje zabranjeno oružje ili uništi ono što ne smije imati´, dodao je danski ministar.

Španjolska

Španjolska od Iraka očekuje ´potpunu suradnju bez odlaganja´. ´Važno je Sadamu uputiti nedvosmislenu poruku da neispunjavanje obveza znači prijetnju miru´, rekla je ministrica vanjskih poslova Ana Palacio.

´Na kocki je vjerodostojnost Vijeća sigurnosti´, dodala je.

Švedska

Švedski premijer Goeran Persson je govor američkog državnog tajnika Colina Powella ocijenio ´prilično osnovanim´, uputivši poziv Vijeću sigurnosti da do u tančine prouči iznesene dokaze protiv Iraka.

Švedska se kategorički opire jednostranom američkom napadu na Irak, ali je, u okviru mandata UN-a, spremna uspostaviti i voditi poljsku bolnicu, kao što je to učinila tijekom Zaljevskog rata 1991. godine.

Poljska

Poljski premijer Leszek Miller je nakon susreta s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u srijedu u Washingtonu izjavio da se Sadama Huseina ´mora razoružati´.

´Učinit ćemo sve da Sadam Husein više ne predstavlja prijetnju svijetu´, rekao je Miller. Poljska je, kao i Portugal, Danska, Italija, Španjolska, Velika Britanija, Mađarska i Češka, prošli tjedan potpisala pismo potpore za SAD.

Rumunjska

Rumunjski šef diplomacije Mircea Geoana je Powellov govor ocijenio ´uvjerljivim´, istaknuvši ´nove elemente´ koje je predstavio američki državni tajnik, posebice one koji se odnose na ´vezu između Iraka i terorističke mreže Al´Qaide´.

Indonezija

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta, objavila je da Powellovo izvješće ukazuje na potrebu opsežnijeg rada inspektora, ali ne i na jednostranu vojnu akciju.

Japan

Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je da su Powellovim nastupom produbljenje sumnje da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje. ´Može li ta situacija biti riješena mirnim putem ovisi o Iraku´, kazao je Koizumi.

Australija

Australija je izrazila ´duboku zabrinutost´ nekim dijelovima Powellova izvješća. ´Osim ako ne dođe do iznenadne promjene stajališta (iračkog predsjednika) Sadama Huseina i njegova režima vrlo, vrlo brzo, bojim se da će Vijeće sigurnosti zauzeti vrlo tvrdo stajalište´, kazao je australski ministar vanjskih poslvoa Alexander Downer.

Novi Zeland

Susjedni Novi Zeland smatra da je Powell razotkrio kako je Irak sustavno varao inspektore. Premijerka Helen Clark drži da su izgledi za napad na Irak sada mnogo veći od 70 posto i predviđa da će do napada doći početkom ožujka. Osim ako Irak ne promijeni ponašanje.

Filipini

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo izjavila je da je ´alarmirana spoznajom o suradnji iračkog režima i terorističke mreže al-Qaeda´.

Arapska liga

Arapski svijet kritički se izražava o Powellovu izlaganju.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa ocijenio je da su dokazi koje je predočio Powell ´nedovoljni´ a inspektori UN-a na terenu trebaju se uvjeriti u njihovu istinitost.

Britanski tisak: Powellovo izlaganje neuvjerljivo

´Dojmljiv show, ali Powell nije uspio opravdati rat protiv Iraka´, piše list ´The Independent´.

´Daily Mirror´ pak uspoređuje Powellovo izlaganje s ´kazališnim dramskim komadom´. ´Sumnjive audio-snimke, zrnate videosnimke, velika retorika, no gdje je dokaz, Coline?´, pita se ´Daily Mirror´.

´Powell nije uvjerio da je rat postao neizbježan´, piše ´Guardian´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Daily Telegraph´ ocjenjuje izlaganje američkog državnog tajnika, ´izvanrednim´, a ´Financial Times´ga drži ´pravom predstavom´.

´Times´ pak piše da je general Powell ´proizveo dokaz da je Irak lagao o oružju za masovno uništavanje´.

Francuski tisak: Sumnja u valjanost Powellovih dokaza

´Colin Powell je iznio argumente kojima samo stručnjaci mogu ocijeniti osnovanost. Nedodirljivi dokazi, pretpostavke, naznake? Lažima Sadama Huseina priključuju se bez sumnje i one američke administracije´, piše ´Le Figaro´ prema kojem SAD ´traži od nas suučesnike za rat koji su odlučile pokrenuti´.

´Čak i ako Sjedinjene Države konačno prijeđu u akciju bez punomoći UN-a, to će učiniti tek nakon što priznaju da su na tu jednostranost bile primorane´, ocjenjuje ´Liberation´. ´Pitanje je mogu li SAD dobiti zeleno svjetlo brzo (do kraja mjeseca). Mogu li ubrzati stvari? To ovisi o pritisku i zavođenju članica Vijeća sigurnosti´, ocjenjuje ´Liberation´.

Za list ´Le Croix´, ´procjena inspektora UN-a koje Powell drži nesposobnima da budu ´detektori´ potvrđuje da administracija američkog predsjednika od početka nije njihov rad držala korisnim´.

Komunistički L´Humanite piše da ´svaki dan donosi dokaz bolesne opsesije sjevernoameričkog vodstva da pokrene novi rat u Zaljevu. Da bi ga nametnuli, mjesecima vode ideološki rat koji poseže i za dezinformacijom´. ´Famozni corpus delicti o posjedovanju oružja za masovno uništenje ne postoji, a američki dosje počiva na skupu spekulacija´, piše list.

Gospodarski La Tribune drži da je ´kopija (snimaka) bila dobra u svome obliku no suviše blijeda u sadržaju a da bi uspjela uvjeriti svijetu u dvoličnost Sadama Huseina´.

Njemački tisak:

Njemački listovi su podijeljeni u ocjenama izlaganja američkog državnog tajnika Colina Powella, većina piše da dokazi nisu bili uvjerljivi, ali neki ipak ističu da bi trebalo donijeti primjerenu odluku protiv Bagdada.

´Nesklonost davanju zelenog svjetla ratu ne može biti uklonjena s nekoliko satelitskih snimaka´, piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. List dodaje da je ´Powell podsjetio Europljane i ostale na to što su prihvatili u rezoluciji 1441: onaj tko prihvaća da se rezolucije Vijeća sigurnosti izigravaju, onaj tko dopušta da ga se vuče za nos, riskira da postane zanemariva manjina´.

Talijanski tisak:

Talijanski listovi pišu da američki državni tajnik Colin Powell nije bio potpuno uvjerljiv u svome izglanju o Iraku pred Vijećem sigurnosti UN-a.

´Ulog za Amerikance je bio iznimno velik. Dokazi su trebali uvjeriti neodlučne, a protivnike rata učiniti neodlučnim´, piše najtiražniji talijanski dnevnik Corriere della Sera.

´Čini se da Colin Powell nije postigao cilj´, dodaje list aludirajući na reakcije ostalih članova Vijeća sigurnosti: Kine, Rusije, Francuske i Njemačke.

Grčki tisak:

Grčki tisak gotovo jednoglasno ocjenjuje da dokazi koje je Powell predočio nisu pretjerano uvjerljivi.

´Spektakl je bio savršen, ali uspio je uvjeriti samo one koji su to već bili´, piše list Ta nea.

Španjolski tisak:

Španjolski tisak također ocjenjuje da je Powell bio slabo uvjerljiv.

El Pais ocjenjuje ´da je sada teško zamisliti´ da predsjednik Bush odustane od svojih ratničkih planova nakon Powellova izlaganja, čiji je najneuvjerljiviji dio bio onaj o povezanosti Bagdada s islamističkim terorizmom.

Belgijski tisak:

Belgijski tisak, ističući da Powellov govor nije bio uvjerljiv, nema iluzija oko izgleda za izbjegavanje rata s Irakom.

´Nadati se da neće biti rata nakon Powellova govora nažalost je deplasirano´, piše dnevnik na flamanskom jeziku De Standaard.

´Sve ukazuje da će rata biti´, piše Le Soir, dodajući da se ´obruč oko Sadamova režima još više stegnuo´, unatoč nedostatku ´neoborivih dokaza´ u Powellovu izlaganju.

Izvještaj Colina Powella zasnovan je na ´hipotezama i osobnim procjenama, ocjenjuje sirijski list al-Baas, glasilo vladajuće stranke u Siriji.

Ruski tisak:

Da Powellovim dokazima manjka uvjerljivost glavna je teza i ruskog tiska. Powell se pokazao elokventinim i ´argumenti u korist vojne operacije na prvi su pogled pouzdani´, piše Vremja Novosti, a Vedmosti ističe ´još jednom dokazi nisu flagrantni´,

Dnevnik Kommersant piše da je Powell čak uspio ´lakše prebaciti jezičac na vagi u svoju korist´ pa je čak i Francuska, kroz riječi svog ministra vanjskih poslova Dominiquea de Villepina pokazala ´slabe znakove moguće promjene stajališta´.

Libanonski tisak:

Libanonski tisak  piše da Powellovi dokazi ´nisu uvjerljivi´ pa dnevnik al-Kifah al-Arabi ističe da ´Powelovim dokazima manjkaju dokazi´ a frankofoni L´Orient-Le Jour da dokazi nisu ´uvjerli protivnike rata´. ´Komedija, laž, show na američki način´, piše list.

Dnevnik As-safuir ističe: ´Washington je ušao u zadnju etapu ofenzive protiv Iraka´ te obrazlaže da je Washington nastojao Powellovim izlaganjem dobiti dvije bitke jednim udarcem: medijsku i diplomatsku.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara