REAKCIJE NA REZULTATE SUMMITA U AQABI

Summit u Aqabi na kojem su sudjelovali američki predsjednik George W. Bush, izraelski i palestinski premijer Ariel Sharon i Mahmud Abbas u nazočnosti jordanskog kralja Abdulaha II otvorio je put za provedbu mirovnih "smjernica" kojima bi se trebao riješiti sukob između Izraelaca i Palestinaca, izjavio je glavni tajnik UNa Kofi Annan u srijedu.

Annan je "toplo pozdravio" važnost danu bliskoistočnom mirovnom procesu u Aqabi.

Palestinski čelnik Jaser Arafat je posebno istaknuo osobni angažman američkog predsjednika izražen na summitu u Aqabi "za provedbu smjernica".

"Predsjednik Arafat je pozvao palestinske izaslanike u Aqabi i Sharm el-Sheikhu kako bi istaknuo da je najvažniji element osobni angažman predsjednika Busha za potpunu provedbu 'smjernica'", rekao je Nabil Abu Rudeina, glavni Arafatov savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački je ministar vanjskih poslova Joschka Fischer također dogovor postignut u Aqabi ocijenio "važnim korakom" te je Izrael i Palestince pozvao da "zgrabe povijesnu priliku" da se postignu mir i sigurnost".

Američki predsjednik George W. Bush, kao izraelski i palestinski premijeri Ariel Sharon i Mahmud Abas "djelovali su hrabro", ocijenio je Fischer, dodavši da su "dvije sukobljene strane ostvarile važan korak jedna prema drugoj".

Rusija je izrazila zadovoljstvo rezultatima summita u Jordanu, ističući da su "prve etape uvijek najteže, i zato Sharonova i Abbasova izjava o suradnji ima veliku važnost".

(Hina) bis nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara