Reakcije na sjevernokorejsku odluku o prekidu pregovora

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan očekuje da će se Sjeverna Koreja vratiti višestranim pregovorima o njezinom programu nuklearnog oružja, a poziv Pjongjangu da razmotri svoju odluku uputile su u četvrtak Kina, Rusija, te Njemačka.

Sjeverna Koreja objavila je u četvrtak da će se "na neodređeno vrijeme" povući iz pregovora o nuklearnom oružju ako "Amerika ne promijeni neprijateljsku politiku" kakvu vodi prema njoj, a na takvu su odluku upozorenjima već reagirale Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

"Očekujem da se zahvaljujući naporima drugih zemalja Sjeverna Koreja može vratiti k pregovaračkom stolu. Pozvao bih druge zemlje da pokrenu razgovor sa Sjevernom Korejom", rekao je glavni tajnik UN-a novinarima u Londonu u nadi da današnja najava Pjongjanga "nije i konačno stajalište".

S Annanovom izjavom datom u zajedničkom obraćanju novinarima suglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Njegov njemački kolega Joschka Fischer pozvao je Sjevernu Koreju da se "vrati k pregovaračkom stolu", te "izbjegne sve ono što bi moglo voditi k novoj eskalaciji" u nuklearnom naoružanju, prenosi agencija France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično upozorenje protiv trke u nuklearnom naoružanju izrekla je u četvrtak i Rusija.

"S punim poštovanjem razmatramo zabrinutost Sjeverne Koreje za njezinu sigurnost, no ocjenjujemo da taj problem treba riješiti pregovorima a ne trkom u naoružanju, poglavito nuklearnom naoružanju", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina je izrazila nadu u nastavak šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Kina prati situaciju", rekao je glasnogovornik Kong Quan podsjećajući da Kina trajno traži denuklearizaciju i održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara