Reakcije na ubojstvo šeika Yassina

IZ SVIH krajeva svijeta stižu reakcije na jutrošnje ubojstvo osnivača i duhovnog vođe palestinskog pokreta Hamasa šeika Ahmeda Yassina, u kojima se gotovo jednoglasno osuđuje taj izraelski čin.

Bivši izraelski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. Shimon Peres Yassinovo je ubojstvo ocijenio "pogreškom". "Da sam u vladi, bio bih glasao protiv toga. Smatram da je to greška", izjavio je današnji čelnik izraelskih oporbenih laburista u Knessetu.

Vatikan je putem svojeg glasnogovornika Joaquina Navarra-Vallsa ubojstvo nazvao "nasilnim činom koji se ne bi mogao opravdati i u jednoj pravnoj državi".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa u Tunisu je izjavio da je umorstvo Hamasovog vođe izraz "državng terorizma u njegovu najodvratnijem obliku". "Tim gnjusnim činom Izrael nastoji uništiti svaku nadu u stvaranje uvjeta koji bi omogućili političko rješenje bliskoistočnog sukoba", rekao je Musa, dodavši kako je Izrael time odbio pruženu ruku mira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ubojstvo u ponedjeljak ocijenio je "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava" i "opasnim porastom" (nasilja) na Bliskom istoku, pozvavši međunarodnu zajednicu da "osudi i okonča politiku umorstava i rušenja koju provodi Sharonova vlada".

Čvrstu osudu Yassinovog umorstva uputila je i Turska, ocijenivši u priopćenju ministarstva vanjskih poslova da "takvo djelo ne služi miru i pribranosti", već će, "upravo suprotno, uvući cijelu regiju u ozračje sukoba iz koje će biti još teže izvući se".

Izraelovo ubojstvo šeika Yassina ministar vanjskih poslova u budućoj španjolskoj vladi Miguel Angel Moratinos ocijenio je "katastrofalnom viješću", a Rusija je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" i bojazan od "novog vala nasilja".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan u ime svoje vlade također je "izrazio zabrinutost" mogućim posljedicama ubojstva, baš kao i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, koji je "duboko zabinut" zbog mogućih posljedica. "Mora se sve poduzeti kako bi se izbjegla daljnja eskalacija", rekao je Fischer, a prenio njegov glasnogovornik Walter Lindner.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara