Reakcije na uhićenje Sadama Huseina

Svjetski državnici u nedjelju redom izražavaju zadovoljstvo zbog uhićenja bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, a među prvima su to učinili francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Chirac je preko svoje glasnogovornice u Parizu izrazio "oduševljenje" uhićenjem Sadama Huseina. "To je veličanstveni događaj koji će snažno pridonijeti demokratizaciji i stabilizaciji Iraka", poručio je francuski predsjednik.

Schroeder je odmah čim je saznao vijesti iz Iraka uputio čestitku američkom predsjedniku George W. Bushu. "S velikim zadovoljstvom saznao sam za uhićenje Sadama Huseina. Čestitam vam na uspješno izvedenoj operaciji. Nadam se da će ona rezultirati uspjehom u obnovi i stabilizaciji Iraka", stoji u Schroederovoj poruci Bushu. Čestitku američkom predsjedniku uputio je i izraelski predsjednik Moshe Katsav. Svoje "oduševljenje" izrazio je i australski premijer John Howard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, čija zemlja do kraja godine predsjeda Europskom unijom, izjavio je da uhićenje bivšeg iračkog diktatora "ključni trenutak u borbi protiv iračkih gerilaca".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa uhićenje Sadama Huseina nazvao je "važnim događajem", ali i naglasio da Iračani sami moraju odlučiti o njegovoj sudbini.

Španjolska ministarica vanjskih poslova Ana Palacio rekla je da je uhićenje Sadama "veliki dan za čovječanstvo i irački narod". Zadovoljstvo ovakim razvojem događaja izrazile su također belgijska i rumunjska vlada, a posebice službeni Kuvajt, zemlja koju je Sadam Husein napao i okupirao 1990. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara