Reakcije političkih stranaka i udruga o napisima o Kosteliću i njegovoj izjavi

U POVODU članka u tjedniku ´Nacional´ o izjavi Ivice Kostelića, te njegove jučerašnje izjave da je taj tjednik njega i njegovu obitelj zlonamjerno i grubo optužio i doveo u vezu s najvećim zlom u povijesti čovječanstva nacizmom, danas su reagirale političke stranke HSLS, Hrvatski blok, Liberalna stranka i Udruga veterana Domovinskog rata ´Brodosplit´.

Iako je Ivica Kostelić odbacio napise objavljene u ´Nacionalu´ i ispričao se svima koje je možda uvrijedio, na djelu je medijski linč obitelji Kostelić, rekao je Budiša na konferenciji za novinare HSLS-a.

Dodao je da izleti hrvatskih sportaša u politiku do sada nisu bili baš najsretniji, pa tako ni izjava Ivice Kostelića, koja se, dodao je, ne može braniti.

No, Ivica Kostelić se ispričao i izrazio duboko žaljenje i držimo da ta obitelj vrhunskih sportaša ne bi smjela biti izložena teškoj hajci koja podsjeća na medijske linčeve iz nekih prošlih vremena, rekao je Budiša.

Odgovarajući na novinarski upit, izrazio je uvjerenje da postoji podudarnost da je hajka na obitelj Kostelić pokrenuta nakon nedavnih izjava Ante Kostelića na račun hrvatskog predsjednika.

Hrvatski blok - pokret za modernu Hrvatsku u priopćenju navodi da je u ´Nacionalu´ objavljena monstruozna optužnica protiv obitelji Kostelić proglašavajući ih nacističkim simpatizerima.

Takvo brutalno razračunavanje s najuspješnijom hrvatskom sportskom obitelji zaslužuje svaku osudu čitave domoljubne javnosti, navodi u priopćenju HB i dodaje da su razlozi za takve napade politički motivirani, jer su Kostelići radi svojih uspjeha i zasluga za promociju Hrvatske postali opasnost, jer ne kriju kritičnost prema pojedinim nositeljima vlasti.

Hrvatski blok poziva sve hrvatski orijentirane političke stranke udruge i pojedince da Kostelićima pruže javnu potporu i obrane ih od eventualnog linča, navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu Ivici Kosteliću izrazili su i članovi Udruge veterana Domovinskog rata ´Brodosplita´. Sramotnim smatraju da predsjednik Uprave ´Nacionala´ Ivo Pukanić, izvlačeći riječi iz konteksta i povučenih paralela Ivicu Kostelića želi diskreditirati i oblatiti kao najljućeg nacionalistu, nazivajući ga i nacistom.

Zagrebačka organizacija mladih Liberalne stranke, uz poštovanje i uvažavanje njegovih sportskih uspjeha, poziva Ivicu Kostelića

da ozbiljnije shvati svoju ulogu javne osobe i uzora mladih u Hrvatskoj.

Držimo da je pozivanje na nacističku ideologiju i veličanje iste bez obzira na namjeru i kontekst neprihvatljivo, jer hrvatska država ima preteško povijesno nasljeđe da bi se takve izjave olako shvaćale, ističu u priopćenju mladi LS-a.

´Nacional´ prenosi da je lani Ivica Kostelić nakon slalomske pobjede u Kranjskoj Gori izjavio ´da tajna njegove pobjede leži u činjenici da je na startu bio spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941.´

U jučerašnjoj izjavi Kostelić je odbacio ´Nacionalove´ konstrukcije da simpatizira nacizam i naveo da je, nažalost, jedna njegova izjava istrgnuta iz konteksta i potpuno pogrešno interpretirana.

Ukoliko sam tom rečenicom nekoga povrijedio najiskrenije se ispričavam jer to svakako nije bila moja namjera, rekao je I. Kostelić i istaknuo da osobno i cijela njegova obitelj preziru nacizam i doživljavaju ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara