Reakcije svijeta na američki ultimatum Iraku

DOK ISTJEČE ultimatum koji je američki predsjednik George Bush dao iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu i njegovim sinovima da napuste zemlju ili da se suoče s ratom, zemlje širom svijeta kritizirale su jednostrani ultimatum i ponovno potvrdile svoje protivljenje gotovo neizbježnom ratu.

ENGLESKA

Jedini argument koji irački čelnik Sadam Husein razumije jest prijetnja silom, izjavio je britanski premijer Tony Blair.

Sadam Husein je godinama opstruirao sve napore međunarodne zajednice, a od prosinca prošle godine napravio je nekoliko ustupaka u pogledu suradnje s inspektorima UN-a, rekao je Blair. "Prijetnja silom navela ga je da se predomisli. Jedina uvjerljiva moć koju on razumije je 250 tisuća vojnika raspoređenih na njegovu pragu", rekao je Blair zastupnicima britanskog parlamenta od kojeg pokušava dobiti podršku za sudjelovanje britanske vojske u ratu protiv Iraka.

"Nitko ni danas u Vijeću sigurnosti ne tvrdi da Irak u potpunosti surađuje", rekao je Blair. Ali, "govoriti i raspravljati posljednih 12 godina, deklarirati svoju volju, a ne nametati je, nastaviti s jakim riječima i slabim namjerama, to je najgori zamislivi put", rekao je Blair.

GRČKA


Izgledi izbjegavanja rata u Iraku su "nikakvi", izjavio je u utorak grčki premijer Costas Simitis čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

"Izražavam žaljenje zbog činjenice da su, unatoč stalnim i brojnim naporima, posebice grčkog predsjedništva, nade za izbjegavanja rat nikakve", izjavio je Simitis u službenoj izjavi koju je izravno prenosila televizija.

"Rat u Iraku stvara veliku međunarodnu krizu", dodao je on te istaknuo da "Ujedinjeni narodi moraju opravdati uporabu sile"."Mi i dalje podržavamo da UN ostane u središtu procesa, jer je UN jamac međunarodno važećih zakona".

FRANCUSKA

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je da nema opravdanja za jednostranu odluku o napadu na Irak te da Bagdad ne predstavlja neposrednu prijetnju koja bi opravdala takav potez.

Chirac je rekao da će američki ultimatum Iraku kompromitirati buduće napore za rješavanje kriza povezanih s oružjem masovnog uništenja, očito misleći na sjevernokorejski nuklearni program.

"Nema opravdanja za jednostranu odluku o pribjegavanju sili", istaknuo je.

"Irak danas ne predstavlja neposrednu prijetnju koja opravdava rat", ustvrdio je francuski predsjednik.

"Ovo je također odluka koja će u budućnosti kompromitirati metode mirnog rješavanja krizi povezanih sa širenjem oružja masovnog uništenja".

On je apelirao da se poštuje međunarodni zakon i pozvao je druge zemlje "da sačuvaju jedinstvo Vijeća sigurnosti ostajanjem u okviru koji je postavila rezolucija 1441".

NJEMAČKA

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u utorak je izjavio da nema opravdanja za rat protiv Iraka te da nema nikakvog razloga za okončanje UN-ovih inspekcija u Iraku.

"Moje je pitanje bilo i jest: da li prijetnja koja dolazi od iračkog diktatora opravdava rat koji će rezultirati smrću tisuća nedužnih muškaraca, žena i djece? Moj je odgovor bio i ostaje: ne", rekao je Schroeder.

U izjavi za televiziju ARD, Schroeder je također kazao da Ujedinjeni narodi "ostaju okvir" za traženje miroljubivog rješenja iračke krize.

"Štogod da se desi narednih dana ili tjedana, možete računati da će moja vlada miru dati i najmanju šansu koja se bude ukazala: UN ostaje okvirom za te napore", istaknuo je kancelar.

U trominutnom obraćanju naciji Schroeder je izrazio uvjerenje da su UN-ovi inspektori, vođeni Hansom Blixom, bili uspješni u razoružavanju Iraka.

RUSIJA

Rusija je ocijenila da, u pokušaju riješavanja iračke krize, diplomacije još nije rekla posljednju riječ, izjavio je u utorak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko.

"U Moskvi i dalje vlada mišljenje da nema nikakvog temelja za tvrdnju da političko-diplomatsko riješenje stanja oko Iraka nema nikakve šanse i da je vrijeme za diplomaciju isteklo", rekao je Jakovenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je objavio da će ruski šef diplomacije Igor Ivanov u utorak navečer nazočiti sastanku Vijeća sigurnosti.

U međuvremenu je Duma, donji dom ruskog parlamenta, odlučila odgoditi razmatranje ratifikacije rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja koje je bilo najavljeno za petak.

Odluku donešenu "zbog promijene političke situacije", tj. mogućeg rata u Iraku, objavio je potpredsjednik Dume Gueorgu Boos.

INDONEZIJA

Indonezija je kritizirala Sjedinjene Države zbog ultimatuma Iraku i priopćila je da bi rat protiv Bagdada bio ilegalan, kao i da ga njezina vlada neće podržati.

"Mi smatramo da bilo kakva akcija pokrenuta bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a nije legalna", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Marty Natalegawa.

"Zabrinuti smo zbog toga što SAD ostavlja dojam da su diplomatski napori propali i da je rat siguran", rekao je.

"Međutim, kakva god akcija bude poduzeta u roku od 48 sati, neće imati potporu indonezijske vlade. Indonezijska vlada smatra da samo jedna članica UN-a ne može davati ultimatume".

MEKSIKO

Meksički predsjednik Vicente Fox izrazio je žaljenje zbog vjerojatnog rata, ali je također rekao kako smatra da protivljenje Meksika vojnoj akciji neće ugroziti odnose s Washingtonom.

"Meksiko podupire multilateralni put za rješavanje sukoba i žali zbog vjerojatnog rata", kazao je on u obraćanju svom narodu.

FILIPINI

U isto vrijeme, Filipini se pripremaju na moguće napade muslimanskih pobunjenika, simpatizera Iraka ili ekstremista koji se protive politici SAD-a, i druge izvanredne situacije.

"Dok zemlje svijeta rješavaju iračku krizu, naš je posao ovdje osigurati stabilnost i mi smo spremni", izjavila je filipinska predsjednica Gloria Arroyo.

NOVI ZELAND

Novozelandska premijerka Helen Clark pozvala je Sadama Huseina da izbjegne "katastrofu rata" i da napusti Irak kao što zahtijevaju SAD.

Ona je izrazila žaljenje zbog toga što nije postignuto diplomatsko rješenje u UN-u koje je zagovarala njezina vlada.

PERU

Peru je reagirao na Bushov ultimatum okupljanjem ispred rezidencije američkog veleposlanika u Limi u znak prosvjeda zbog neizbježnog rata. Oko stotinjak ljudi, koji su se okupili na poziv peruanskog Amnesty Internationala, tražilo je mir u svijetu.

INDIJA

Indijski premijer Atal Behar Vajpayee također je kritizirao američki ultimatum tijekom ceremonije dodjele Gandhijeve nagrade i za mir u New Delhiju.

"Koja koincidencija: dok govorimo o Gandhijevoj nagradi za mir, svijet je u ovom trenutku na rubu rata. Možemo se još samo nadati da će mir zavladati i da će zlo nasilja biti pobijeđeno", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara