REAKCIJE SVIJETA NA OSTAVKU ŠEVARDNADZEA I STANJE U GRUZIJI

Međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije u Gruziji nakon što je predsjednik Eduard Ševerdandze dao u nedjelju ostavku pokorivši se zahtjevima oporbe i nada se da će njegov potez pridonijeti mirnom rješavanju političke krize u zemlji, javljaju u nedjelju svjetske novinske agencije.

Europska je unija izrazila nadu da će "ta kriza biti mirno riješena", te istaknula kako se "čini da situacija ide u tom smjeru", rekla je za France Presse Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

"Želimo nenasilni prijelaz vlasti pregovorima", rekla je Gallach ističući da je u Tbilisiju "situacija i dalje jako napeta". Privremenu vlast u Gruziji obnašat će oporbena čelnica Nino Burdžanadze, bivša predsjednica parlamenta.

Vijeće Europe također je izrazilo nadu da će ostavka Ševardnadzea pridonijeti mirnom rješenju političke krize u Gruziji. Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peter Schieder rekao je da je vrlo važno da ova razdoblje prođe bez nasilja i da oružane snage ne interveniraju u političkom procesu. Također je izrazio nadu da će novi izbori biti sazvani u razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki State Department u nedjelju je priopćio da "pažljivo prati razvoj situacije" nakon ostavke gruzijskog predsjednika.

Njemačka je pak spremna prihvatiti Eduarda Ševardnadzea u svojoj zemlji. "Ako Eduard Ševardnadze želi doći u Njemačku bit će dobrodošao zbog svega što je učinio kako bi pomogao u ujedinjenju Njemačke", rekao je Bela Anda, glasnogovornik njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je "Francuska sa zadovoljstvo primila vijest o mirnom razvoju" događaja u Gruziji.

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov pozdravio je "pravednu" odluku svog bivšeg ministra vanjskih poslova u vrijeme perestrojke. "Dobro poznajem Eduarda Ambrosijeviča (Ševardnadzea). On nije plašljivac i bez sumnje je shvatio da je došao trenutak da donese takvu odluku kako ne bi izazvao raspad Gruzije", rekao je Gorbačov, a prenio je Interfax.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara