Reakcije u BiH na hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU

PROGLAŠENJE Hrvatske kandidatom za članstvo u Europskoj uniji vijest je kojoj su elektronski i pisani mediji u Bosni i Hercegovini u petak i subotu posvetili veliku pozornost.

Sarajevski listovi "Dnevni avaz" i "Oslobođenje" ovu su informaciju objavili na naslovnim stranicama prenoseći pri tom kako hrvatski premijer Ivo Sanader očekuje da bi pregovori o pristupanju Uniji mogli biti završeni za dvije i pol godine. Ističe se kako je u posebnoj izjavi što ju je za "Avaz" dao iz Bruxellesa premijer Sanader rekao da je oduka Europskog vijeća pozitivna i za BiH.

"Doći će do pozitivne promjene jer BiH u Hrvatskoj dobija europskog susjeda koji će sigurno pomoći koliko god to bude trebalo", izjavio je hrvatski premijer najavljujući skori susret s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Sam Terzić Sanaderu je čestitku na statusu kandidata uputio odmah nakon što je ta odluka službeno objavljena.

On je istaknuo radost zbog činjenice da su napori Hrvatske prepoznati i objektivno valorizirani ocijenivši pri tom kako će odluka Europskog vijeća biti poticaj i ostalim zemljama u regiji u njihovim nastojanjima da se uključe u europske integracije.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul, također u posebnoj izjavi za "Avaz", procijenio je kako sada rastu i šanse za BiH za brže priključenje EU potvrdivši kako je to i interes Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek ističemo da hrvatski narod u BiH treba svoja rješenja tražiti u Sarajevu uz našu podršku. Svi oni psihološki i stvarni problemi nestajat će kada se kada se BiH počne primicati Uniji", ocijenio je Žužul.

"Oslobođenje" u posebnom komentaru odaje puno priznanje Sanaderu za najnoviji vanjskopolitički uspjeh Hrvatske, ističući da je aktualni hrvatski premijer odigrao presudnu ulogu time što je osigurao detuđmanizaciju Hrvatske što se njegov prethodnik Ivica Račan nije usudio učiniti.

U izvješćima iz Zagreba i Bruxellesa taj list pak prenosi ocjenu predsjednika Mesića da je Hrvatska sve što je uradila, uradila zbog sebe a ne zbog pritisaka što je ujedno i odgovor strankama desnice na njihove optužbe da je aktualna vlada isuviše popustljiva pred zahtjevima koji neprekidno pristižu iz inozemnstva.

"Oslobođenje" ipak upozorava kako bi Sanaderova vlada mogla imati problema ukoliko zbog novih zahtjeva iz Unije nastavi opadati potpora javnosti europskim integracijama.

"Jutarnje novine" navode kako je odluka Europskog vijeća o Hrvatskoj bila potpuno očekivana.

Banjalučke "Nezavisne novine" vijest o tome da je Hrvatska postala kandidatom za primanje u EU tretiraju kao najznačajniju u regiji citirajući pri tom predsjednika Europske komisije Romana Prodija kako je to i poruka svim susjedima Hrvatske da vrata Unije ostaju i za njih otvorena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara