REAKCIJE U MAKEDONIJI NA POSJET PREDSJEDNIKA TRAJKOVSKOG ZAGREBU

Posjet makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog Zagrebu neki makedonski listovi u subotu ocjenjuju neuspješnim pa čak i uvredljivim. L

Tako list "Večer" komentira da je Hrvatska i službeno "otkačila" Makedoniju na putu prema Europi, dok "Utrinski Vesnik" oštro kritizira tretman Trajkovskog za vrijeme posjeta.

U napisu pod naslovom "Hladni tuš u Zagrebu" ističe se da je Hrvatska jasno rekla zbogom Makedoniji na što, među ostalim, upućuje i otkazivanje govora predsjednika Trajkovskog pred Saborom. Službeni izgovor je bio da je oporba napustila Sabor, međutim list tvrdi da je pravi razlog odbijanje svih zastupnika da saslušaju Trajkovskog jer Makedoniju više ne smatraju ravnu Hrvatskoj na putu za Europu.

Tretman makedonskog predsjednika, dodaje list, bio je na neodgovarajućoj razini i u neslužbenom dijelu, jer je Trajkovski prošetao Zagrebom s gradonačelnicom Vlastom Pavić, što na neki način predstavlja Mesićev šamar Trajkovskom, pošto su u Skoplju predsjednici zajedno šetali i pili kavu u centru grada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List zamjera i Hrvatskoj televiziji na neodgovarajućem tretmanu posjeta makedonskog predsjednika u informativnim emisijama i na kraju komentira kako Hrvatska može praviti spektakle u nastojanju da se otrgne iz balkanskog zagrljaja, ali to ne znači da može dobiti poene za ovakvo, blago rečeno, nekorektno političko-diplomatsko tretiranje predsjednika Trajkovskog.

Ovakvo ponašanje službenog Zagreba u suštini predstavlja demonstraciju provincijalizma, iskompleksiranosti i balkanizma, obilježja kojima se možda i može proći kroz europska vrata, ali samo s oznakom balkanskog švercera, komentira list.

(Hina) mda sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara