Rebić i Marijačić preuzeli haške pozive

BIVŠI savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Markica Rebić preuzeo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu poziv da 14. lipnja pristupi Haškom sudu i izjasni se o krivnji, odnosno optužbi za nepoštivanje suda.

Rebić je po haški poziv, koji službeno nosi naziv "nalog o rasporedu za nastavak postupka", došao u pratnji branitelja Veljka Miljevića. I dok Rebić novinarima nije želio ništa reći, Miljević je rekao da će se njegov branjenik odazvati pozivu i izjasniti da nije kriv.

Miljević je najavio i da će već na statusnoj konferenciji, na kojoj će se raspravljati o pripremama za suđenje, pokušati dovesti u pitanje nadležnost Haškog suda u predmetu protiv Rebića i suuoptuženog glavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivice Marijačića. Njih se tereti za nepoštivanje suda zbog toga što su u studenom 2004. u "Hrvatskom listu" objavili idenitet zaštićenog svjedoka i transkript njegovog iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću iz prosinca 1997.

Marijačić je haški poziv preuzeo jučer na zadarskom Županijskom sudu. I on je najavio da će se pozivu odazvati i izjasniti se da nije kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za nepoštivanje suda optuženi su i izdavač i bivši glavni urednik lista "Hrvatsko slovo" Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić. Oni su optuženi jer su u studenome prošle godine objavili identitet i izvatke transkripta iskaza drugog zaštićenog svjedoka, također sa suđenja Blaškiću.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

U dosadašnja dva presuđena slučaja izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora, dok je u jedinom slučaju protiv novinara, predmetu Duška Kneževića iz Crne Gore, optužnica povučena nakon što je u svom listu "Dan" objavio ispriku zbog nepoštivanja Haškog suda. Zaštićeni svjedok čiji je idenitet objavljen u "Danu" u pisanoj se izjavi suglasio s obustavom postupka.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara