Redakcija Latinice o Ladišićevoj smjeni: Mislili smo da je vrijeme političkih čistki iza nas

REDAKCIJA emisije "Latinica" poslala je pismo podrške smijenjenom Tihomiru Ladišiću, koji je u utorak razriješen dužnosti voditelja i urednika emisije "Otvoreno" odlukom programskog vodstva Informativnog programa HTV-a.

Podsjetimo, šefovi informativnog programa odlučili su smijeniti novinara i urednika Tihomira Ladišića zbog "propusta u emisijama o izručenju Hrvoja Petrača i haškom priznanju krivnje Ivica Rajića".

Pismo podrške Tihomiru Ladišiću objavljujemo u cijelosti:

"Izražavamo svoje zaprepaštenje odlukom rukovodstva Informativnog programa HTV-a da se zbog propusta koji su se navodno dogodili u emisijama "Otvoreno" o slučaju Petrač i slučaju Rajić, s ekrana smakne kolega Tihomir Ladišić.

Kolega Ladišić vrstan je ratni reporter. Prošao je brojna ratišta u Domovinskom ratu, u drugim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u svijetu. Svojim pouzdanim izvještajima izgradio je status reportera i urednika kojem se vjeruje.

Ma kakvim god se motivima rukovodstvo Informativnog programa vodilo u njegovom televizijskom smaknuću, ovaj se događaj može tumačiti isključivo kao napad na slobodu govora i izražavanja različitih mišljenja na javnoj televiziji kao i jasan i javan pritisak vladajuće politike na novinarsku autonomiju.

Iako smo držali da su vremena političkih čistki onih koji drugačije misle definitivno iza nas, u trenucima kada Hrvatska započinje pregovore o članstvu s EU u kojoj takvi obračuni zacijelo više ne stanuju, slučaj kolege Ladišića uvjerio nas je u suprotno. Ovim putem najoštrije osuđujemo ovaj napad na novinarske slobode i demokraciju, iskazujemo svoju profesionalnu solidarnost s kolegom Ladišićem i pozivamo slobodoumno novinstvo i građane demokratskih opredjeljenja da učine isto."

Pismo podrške Tihomiru Ladišiću potpisuje Denis Latin u ime redakcije emisije Latinica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara