Redakcija Nacionala ogorčena prozivanjem Zdenka Duke pozvala novinare da napuste HND

Redakcija Nacionala ogorčena prozivanjem Zdenka Duke pozvala novinare da napuste HND

REDAKCIJA Nacionala  izdala je novo priopćenje u kojem ovog puta kaže da je ogorčeno priopćenjem što ga je o ubojstvu Ive Pukanića i sudjelovanju novinara u kreiranju atmosfere linča protiv njega objavio HND te s "neprimjerenim nastupom predsjednika tzv. HND-a Zdenka Duke u emisiji "Otvoreno" HRT-a 28. listopada."

"Redakcija Nacionala u potpunosti odbacuje neprimjerene i glupe primjedbe tzv. Hrvatskog novinarskog društva. Umjesto da se tzv. HND pozabavi groznom ulogom hrvatskih novinara u medijskoj pripremi atmosfere u kojoj je bio izvršen atentat na Ivu Pukanića, ono objavljuje obranaško priopćenje izvrćući činjenice i iznoseći laži, što je učinio i Duka osobno na televiziji. Redakcija Nacionala objavila je članak gdje je imenovala novinare koji su najbjesnije sudjelovali u medijskom linču Ive Pukanića te ukazala na njihovu društvenu i profesionalnu odgovornost u stvaranju atmosfere u kojoj je atentat na Pukanića bio olakšan. Umjesto da HND i sam osudi takvo neprofesionalno ponašanje tih ljudi, objavljuje priopćenje u kojem traži od Nacionala da o njima ne piše," stoji u priopćenju Nacionala.

Duka odgovoran za anatemiziranje Pukanića

U priopćenju pišu da je sam Duka odgovoran za anatemiziranje Pukanića, i to kroz nekoliko priopćenja tzv. HND-a u kojima se napadao Pukanić posljednjih mjeseci njegovog života. Duku optužuju i da je izravno sudjelovao u profesionalnoj diskvalifikaciji Ive Pukanića jer je organizirao njegovo izbacivanje iz Hrvatskog novinarskog društva te na kraju osobno odlučio da se to učini, što se vidi iz dokumentacije HND-a.

U Nacionalu tvrde da je Duka u emisiji "Otvoreno" iznio je nekoliko grubih laži, od kojih su izdvojili nekoliko: iznosio je laži ili vrlo dvojbene ocjene u nekoliko navrata oko Mirjane Pukanić; opravdavao je činjenicu da je bulumenta novinara intervjuirala mentalno teško bolesnu osobu; lagao je kada je tvrdio da se pokazalo kako je bila nezakonita prisilna hospitalizacija Mirjane Pukanić - unatoč činjenici da su sve službene istrage i kontrole pokazale da je hospitalizacija te teško bolesne žene bila opravdana i nužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo da li Zdenko Duka ima djece, ali ako ih ima, neka ih dobro pogleda te pokuša u njihovim očima vidjeti tugu koja se ovih dana vidi u očima 17-godišnje Sare Pukanić i 12-godišnjeg Nikole Franjića, djece naših ubijenih kolega," stoji u priopćenju redakcije Nacionala.

Neka novinari smjene postojeće rukovodstvo ili osnuju novo društvo

"Pozivamo članove HND-a da u ovom groznom času pokažu svoju ljudsku i profesionalnu staturu i objektivno razmotre stvarnu ulogu svojeg društva u cijelom ovog događaju. Mislimo da je došao trenutak da smijene svoje rukovodstvo, ne samo zbog njegova bijednog ponašanja u ovom slučaju, nego i zbog mnogih drugih kompromitantnih stvari. Došao je trenutak da napokon učine da HND prestane biti mjesto za udomljavanje pijanaca, što je posljednjih desetak godina bio, te da opet postane respektabilna strukovna organizacija hrvatskih novinara. Postoji još jedna mogućnost - da izađu iz HND-a te zajedno s ogromnim brojem novinara koji su već do sada napustili to društvo, osnuju novo", poziva članstvo HND-a redakcija Nacionala.

J.B.
Foto:matica hrvatska

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara