REDATELJ FILMA "COLD MOUNTAIN" TVRDI DA NIJE ROMANTIČAN

Američki redatelj Anthony Minghella, koji potpisuje film "Cold Mountain", ljubavnu priču smještenu u doba Američkog građanskog rata koju svi iščekuju s nestrpljenjem, izjavio je ovih dana da nije romantičan.

"Iz filma u film propitkujem i zapitkujem se o ljubavi, ali s tim ipak nisam preokupiran. Nisam naprosto romantičan", rekao je Minghella.

Među njegova prijašnja ostvarenja ubrajaju se "Engleski pacijent", također ljubavna priča, te "Talentirani gospodin Ripley", turobna priča o čovjeku koji ne plati cijenu ubojstva i prevara.

"Cold Mountain", film u kojem glavne uloge tumače Jude Law i Nicole Kidman, priča je o putovanju po uzoru na Homerovu "Odiseju", napisanu prije više od 2500 godina.

Film se u SAD-u počeo prikazivati na Božić, a govori o dezerteru vojske Konfederacije Inmanu koji se, zgrožen užasima rata, vraća kući u Cold Mountain (Sjeverna Karolina), gdje ga čeka njegova izabranica srca Ada (Nicole Kidman).

Inman i Ada se duboko zaljubljuju prije rata, tijekom nekoliko kraćih susreta, a iskra strasti koja je tada planula drži njih - i publiku - tijekom cijelog filma. Iako će gledatelji možda žudjeti za trenutkom kad se protagonisti jedan drugom bace u zagrljaj, Manghella tvrdi da ga je više zanimalo što se događa dok je Inman na putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je, kako kaže, tragao za pričom o putovanju, hodočašću i okajanju i tada mu je u ruke došao roman "Studengora" Charlesa Fraziera iz 1997. godine. Minghella je tada odustao od plana da sam napiše scenarij. Okrenuo se radije adaptaciji priče temeljene na dva putovanja Ade i Inmana.

"Ona (priča) je mjesto prema kojem sam se uputio, a jedva ga poznajem", kaže Minghella citirajući Inmana koji govori o Adi.

Prema Minghellinim riječima, dva lika slute skrivene dubine jedno u drugom.

"Oni su kao zamrli vulkani", kaže Minghella.

Ali prije nego eruptiraju, moraju prijeći brojne prepreke. Inman odbacuje ljubavne ponude 'planinskih' gospi i dokazuje svoju hrabrost u izazovima koji kao da su prepisani iz Odiseje.

Visokoobrazovana Ada, rođena u gradu a sada zatečena u planinskom selu, kreće na svoje duhovno putovanje i, uz pomoć Ruby, grube i izravne ženu koju glumi Renee Zellweger, upoznaje zemlju koju obrađuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara