Redateljica Vedrana Vrhovnik dobitnica nagrade "Prix Ex Aequo"

Redateljica Dramskog programa Hrvatskog radija Vedrana Vrhovnik dobitnica je nagrade "Prix Ex Aequo" za posebna umjetnička dostignuća u radio drami za mlade na istoimenom radijskom festivalu koji se od 8. do 14. studenoga održavao u Bratislavi, priopćio je danas Hrvatski radio. L

Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Međunarodni žiri, a Vedrana Vrhovnik nagradu je dobila za radio dramu "Kako sam bježala" kojoj je i autorica.

Nagradu je u ime nagrađene na Festivalu primila članica žirija Stephanie Jamnicky.

Riječ je o Festivalu koji se održava svake dvije godine, a na kojemu Hrvatski radio redovito sudjeluje.

U konkurenciji radio drame za mlade ove je godine bilo devet takvih drama, objavio je Hrvatski radio.

Radijska drama Vedrane Vrhovnik priča je o odrastanju kroz bježanje od roditeljskih autoriteta i osvajanju slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni su protagonisti drame sedamnaestgodišnjaci, mladi ljubavni par koji kradući očev automobil i odlazeći na more, misle da su napokon pokazali svoju zrelost.

No, djevojku taj čin koliko oslobađa toliko i frustrira pa joj kroz glavu prolazi događaj iz ranog djetinjstva kada je protestirala bježeći iz vrtića, stoji u priopćenju.

Kako se dodaje, igra je namijenjena mladima, ali tema bjegova koji su metafora životnih stepenica nužnih da bi živjeli kao zrele osobe, zanimljiva je svim naraštajima.

Vedarana Vrhovnik rođena je 1972. u Rijeci gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1996. diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. završila je magisterij M.A. in Theatre na State University of New York.

Dobitnica je više nagrada, a kao redateljica Dramskog programa Hrvatskog radija izrežirala je oko sedamdeset radio - drama.

(Hina) xsdju/pp yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara